logo

20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie și cooperare ruso-moldovenesc, opinii


https://www.ipn.md/ro/20-de-ani-de-la-semnarea-tratatului-de-prietenie-7965_1085868.html

Pe 19 noiembrie se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Făcând o evaluare a relațiilor bilaterale moldo-ruse, expertul Victor Juc, doctor habilitat în Științe Politice, a declarat pentru IPN că acestea sunt normale, cel puțin la nivel de dialog. „Relațiile nu sunt nici prea amicale, nici sub-amicale”, a apreciat Victor Juc, făcând referire la recenta vizită a vicepremierului Nicu Popescu, ministru de externe, la Moscova.

„Problemele care apar în relațiile dintre cele două țări sunt rezolvate – cum a fost cea a livrării gazelor. Chiar dacă a fost o soluție de moment”. În opinia lui Victor Juc, o problemă care era abordată în mod constant în dialogul dintre Moscova și Chișinău – cea a protecției sociale a migraților moldoveni care muncesc în Rusia, nu mai este acută deoarece migranții moldoveni s-au acomodat condițiilor din Rusia, iar autoritățile de la Chișinău nici nu pot promova anumite interese ale lucrătorilor moldoveni, care nu au decât să se conformeze cadrului legal general din țara gazdă.

Exportul producției agricole moldovenești în Federația Rusă nu a constituit o temă de dezbateri în spațiul public anul acesta, cu toate că unii fermieri au rămas cu roada în câmp și în livezi (de exemplu, unii producători de mere). Fermierii au conștientizat că producția de calitate poate fi exportată, atât în UE, cât și în Rusia, care a sporit cerințele față de producția de import, notează expertul.

Problema transnistreană este abordată corect de autoritățile moldovenești. Este bine că ministrul Nicu Popescu a cerut evacuarea Grupului Operativ al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană, „dar Rusia, în persoana ministrului de exerne, Serghei Lavrov, a trecut cu vederea acest mesaj”. În opinia lui Victor Juc, la momentul actual, nu se văd premise ale soluționării conflictului transnistrean. „E bine că are loc dialogul. Dar Rusia așteaptă să vadă care vor fi politicile Republicii Moldova și atunci fie o va apropia, fie o va îndepărta”, a conchis Vitor Juc.

Pe de altă parte, expertul Victor Stepaniuc, doctor în istorie, a declarat pentru IPN că Rusia a fost și este un partener strategic. Conflictul transnistrean și-a lăsat amprenta asupra relațiilor bilaterale, dar o parte a societății moldovenești are simpatii față de Rusia. Ne unește spațiul ortodox comun, avem legături în domeniile economic și cultural. În opinia lui Victor Stepaniuc, Rusia așteaptă din partea Republicii Moldova claritate și siguranță. „Chiar și în rândurile adepților integrării europene sunt mulți cei care sunt pentru păstrarea și consolidarea unor relații bune cu Rusia”, a menționat Victor Stepaniuc. În opinia sa, conducerea Republicii Moldova trebuie să aibă o atitudine pragmatică, să nu se implice în dispute geopolitice. „Contractul privind furnizarea gazelor naturale, semnat cu Gazprom, putea fi mult mai avantajos Republicii Moldova dacă reprezentați ai puterii de la Chișinău nu ar fi participat la evenimente cu conținut anti-rus”, consideră Victor Stepaniuc.

„Vizita ministrului de externe Nicu Popescu la Moscova este un semn al dorinței guvernării de a avea relații echilibrate cu partenerii din Vest și din Est, ceea ce este benefic atât pentru soluționarea conflictului transnistrean, cât și pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a menționat Victor Stepaniuc.