logo

180 de persoane, documentate pentru purtarea simbolurilor interzise


https://www.ipn.md/ro/180-de-persoane-documentate-pentru-purtarea-simbolurilor-interzise-7965_1096820.html

Inspectoratul General al Poliției anunță că la acțiunile din 9 mai, 180 de persoane au purtat sau au răspândit simboluri utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității. În 16 cazuri au fost vizați oficiali, nouă dintre care sunt deputați. Încălcări au admis și cinci persoane cu demnitate publică din UTA Găgăuzia, transmite IPN.

Au fost întocmite 15 procese verbale, înmânate nouă citații, iar șapte persoane au fost audiate. Restul persoanelor urmează a fi citate la poliție pentru documentare.

„Polițiștii au asigurat ordinea publică și securitatea circulației rutiere pentru ca toate evenimentele publice de ieri să se desfășoare în siguranță. Pe tot parcursul zilei, în cele peste 500 de locații din întreaga țară au participat în jur de 43 de mii de persoane. În toată această perioadă, polițiștii au monitorizat procesul de desfășurare a acestor întruniri și au depistat mai multe încălcări ale legislației”, se arată într-un comunicat de presă al IGP.

Potrivit Codului Contravențional, confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, se sancționează cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoana cu funcție de răspundere riscă amendă de la 180 la 360 de unități convenționale, iar persoana juridică – amendă de la 360 la 600 de unități convenționale.

Poliția a anunțat anterior că persoanele care vor purta panglica bicoloră negru-oranj, cunoscută și ca „Panglica Sfântului Gheorghe”, în timpul întrunirilor publice și evenimentelor din 9 mai, vor fi sancționate. Potrivit oamenilor legii, dacă panglica bicoloră nu este un element din cadrul unei distincții, medalii, atunci ea este interzisă. La fel și simbolurile „Z” și „V”, care au fost recunoscute ca simboluri de agresiune militară.

Deputatul PAS Lilian Carp a declarat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV că, în contextul deciziei recente a Curții constituționale, Parlamentul pregătește un nou proiect de lege privind interzicerea simbolurilor care promovează agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, inclusiv panglica bicoloră.

„Decizia Curții Constituționale a complicat și mai mult activitatea Ministerului de Interne, pentru că poliția a documentat mai multe persoane care au purtat panglica Sfântului Gheorghe, dar mai departe, în judecată, va trebui să demonstreze că aceste simboluri promovează agresiunea armatei ruse. Acțiunile polițiștilor care au întocmit procese-verbale sunt legale, cel puțin, pentru constatare. Pentru că Curtea Constituțională nu a anulat legea, ci a detaliat când acest simbol este folosit ca agresiuni militară și când nu... După logica dată și cineva care poartă svastica pur și simplu „de frumusețe”, exact nu s-ar încadra în prevederile ce vizează interzicerea fascismului și extremismului, ceea ce nu este admis. De aceea, decizia Curții Constituționale nu este logică”, a spus Lilian Carp în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.