logo

18 germani învaţă româna la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/18-germani-invata-romana-la-chisinau-7967_1014980.html

Optsprezece studenţi şi doctoranzi din Germania frecventează cursuri de limbă şi literatură română, la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” din Chişinău, în cadrul celei de-a 6-a ediţie a şcolii de vară „Republica Moldova şi vecinii săi – cooperare transfrontalieră şi dezvoltare regională”.

Cursurile sunt organizate în perioada 24 august – 14 septembrie. Unul din moderatori, profesorul Alexei Axan, a declarat pentru IPN că scopul proiectului este de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele ţări şi a spori interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română. „Europenii au cultura învăţării unei limbi şi li se dă uşor orice limbă”, a remarcat profesorul. Mulţi dintre aceşti studenţi, revenind în Germani, vor continua să înveţe româna. „Mulţi din ei învaţă limba nu pentru că este exotică, ci pentru a fi un instrument de lucru în viitor. Fie că vor lucra la Bruxelles şi vor gestiona anumite domenii care ţin de România şi Republica Moldova, precum o fac acum foştii noştri studenţi”, a mai spus Alexei Axan.

Cei 18 participanţi la cursuri sunt licenţiaţi în ştiinţe politice şi administrative, studii culturale, ştiinţe sociale, istorie. Una din participante, Katharina Braisch, studiază ştiinţe culturale la Frankfurt. Tânăra spune că se interesează foarte mult de istoria şi limbile din Europa de Est şi din considerentul că a locuit un timp în Sibiu, România, şi în Lvov, Ucraina. Recunoaşte că vorbeşte româna mai bine decât o scrie, pentru că a învăţat limba  mai mult în stradă. Îi place foarte mult să călătorească şi să vadă locuri interesante. „Sunt sigură că există multe de descoperit şi în Moldova, şi în regiunea din apropiere”, a spus tânăra.

O altă participantă, Janka Vogel, după absolvirea şcolii în Germania a lucrat doi ani în România, unde a învăţat româna şi maghiara. Făcându-şi studiile la universitatea din Marburg, catedra de pedagogie şi ştiinţe ale educaţiei, a avut ocazia să facă un semestru la Sibiu. Pentru că îşi doreşte să-şi dedice activităţile de cercetare mai mult ţărilor sud-est europene, tânăra spune că este o aventură şi o provocare pentru ea să se aprofundeze în cunoaşterea limbii române.

Pe parcursul şcolii, participanţii vor avea o serie de prezentări şi întâlniri cu reprezentanţii a diferite instituţii guvernamentale şi organizaţii ale societăţii civile, pentru a se familiariza cu aspecte din istorie, situaţia social-politică, precum şi relaţiile Republicii Moldova cu ţările din regiune. De asemenea, cursanţii au prilejul să interacţioneze cu reprezentanţi ai instituţiilor de stat şi instituţiilor internaţionale acreditate la Chişinău.

Şcoala de vară este sprijinită financiar de către Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare (BMBF), fiind iniţiată de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann în anul 2009. Cursurile sunt organizate  împreună cu Facultatea de Istorie şi Filozofie de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD).