Delegaţia UE în Moldova va lansa o cerere de propuneri în cadrul Instrumentului pentru Democraţie şi Drepturile Omului al UE, în valoare de 1,7 milioane de euro. Banii vor fi alocaţi pentru promovarea toleranţei şi combaterea tuturor formelor de discriminare, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, cererea de propuneri vine ca urmare a celei de-a 4-a runde a dialogului privind drepturile omului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, desfăşurată la Chişinău. Discuţia s-a concentrat în special pe lupta cu impunitatea şi maltratările, pe libertatea de expresie, lupta împotriva tuturor formelor de discriminare şi pe respectarea drepturilor copiilor.
Uniunea Europeană a ţinut cont de dedicarea Moldovei de a-şi respecta angajamentele în temeiul dreptului internaţional şi în cadrul cooperării sale bilaterale cu UE, precum şi a Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor. UE a reiterat deschiderea de a continua susţinerea Moldovei în acest proces.
Ministerul Justiţiei informează, într-un comunicat de presă, că viceministrul în exerciţiu, Vladimir Grosu, care a participat la dialog din partea Moldovei, a ţinut să puncteze importanţa reformelor iniţiate în domeniul drepturilor omului şi a precizat că justiţia trebuie să fie funcţională şi aplicată corect. Grosu a mai menţionat că printre cele mai vizibile succese sunt modificările în codul de procedură penală şi civilă, şi avansarea în domeniul antidiscriminării şi manifestărilor homofobe.