logo

168 de studenţi au fost minţiţi de un administrator „Work&Travel”


https://www.ipn.md/ro/168-de-studenti-au-fost-mintiti-de-un-administrator-worktravel-7967_1009392.html

Administratorul unei firme „Work&Travel” a fost reţinut, fiind bănuit de organizarea unei scheme de spălare a banilor, în urma căreia 168 de studenţi au fost deposedaţi de peste 2 milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de CNA, administratorul a folosit abuziv datele cu caracter personal ale studenţilor, care au aplicat în 2012 la programul „Work&Travel” şi au muncit în SUA. Bănuitul a deschis pe numele studenţilor 168 de carduri bancare în două bănci autohtone. Acesta a creat o întreprindere şi, pretenzând că studenţii sunt salariaţii acesteia, a solicitat băncilor eliberarea cardurilor respective.

Administratorul a primit pe cardurile bancare obţinute taxele achitate de Serviciul Fiscal al SUA, care a transferat un procent din banii dobândiţi de studenţii moldoveni în perioada aflării în SUA. Banii din SUA intrau pe conturile de card deschise pe numele studenţilor, fără ca aceştia să fie informaţi, iar ulterior administratorul  „Work&Travel”  îi extrăgea din bancomatele din ţară. Datele preliminare ale anchetei arată că, timp de 24 de ore, erau utilizate între 10 şi 40 de carduri, şi erau ridicate sume între 1000 şi 5000 de lei la fiecare operaţiune.

Pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal pentru abuz de serviciu şi spălare de bani, iar bărbatul riscă până la 15 ani de închisoare. Acesta este reţinut pentru 72 de ore şi se află sub supravegherea CNA.