Cele 160 de asociații de băștinași înregistrate și grupuri de inițiativă care au fost create și dezvoltate începând cu 2015 s-au consolidat într-o alianță. Alianța Asociațiilor de Băștinași reprezintă o platformă care își propune să sporească cooperarea pentru dezvoltare locală dintre asociațiile de băștinași, autoritățile publice locale, diasporă și locuitorii comunităților, transmite IPN.
„Odată oficializată, Alianța Asociațiilor de Băștinași își va ajuta membrii să răspundă mai bine necesităților locale și priorităților emergente, generând mai multă inovație, durabilitate și parteneriate solide, care să fortifice prezența și impactul în teren”, a menționat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, la evenimentul de constituire a Alianței.
„Atunci când oamenii se unesc pentru a face mai mult pentru Republica Moldova, schimbarea vine nu numai din partea celor de la guvernare, ci a întregii societăți. Țara noastră are nevoie de comunități puternice, iar inițiativa care astăzi este oficializată va contribui esențial la acest proces”, a afirmat Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului, citat într-un comunicat de presă.
Pe 16 septembrie au fost adoptate documente de constituire a Alianței și au fost alese organele de conducere și secretariat. În calitate de președintă responsabilă pe relații interne a fost desemnată Anastasia Rusu, directoare executivă a Asociației de băștinași din Cimișlia, iar Victoria Dunford, fondatoare a Asociației obștești MAD-Aid, a fost aleasă în funcția de președintă responsabilă pe relații cu diaspora.