logo

16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen


https://www.ipn.md/ro/16-zile-de-activism-impotriva-violentei-in-baza-de-7967_1077941.html

Cu prilejul campaniei internaționale „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, trei clădiri din Chișinău, inclusiv Parlamentul, dar și două spații publice din Cahul și Ungheni, au fost iluminate în culoarea oranj – simbol al campaniei „Uniți Împotriva Violenței”, transmite IPN.

La evenimentul de lansare a ediției din acest an a campaniei, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a spus că, deși statisticile arată o diminuare a numărului de infracțiuni comise în familie, fiecare victimă este o dramă. „Este drama noastră comună. Nu trebuie tolerată violența asupra femeilor, copiilor, persoanelor în etate – tuturor celor care nu se pot proteja. Violența trebuie eliminată definitiv. Modificările legislative și sensibilizarea activă a societății au contribuit la dinamica pozitivă în lupta cu violența domestică. Aceasta se datorează acțiunilor de promovare a mesajului de intoleranță față de violență”, a notat șefa legislativului.

Prim-ministrul Ion Chicu a subliniat importanța majoră a acestei campanii. „Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai sistematice și răspândite încălcări ale dreptului omului și demnității, din întreaga lume, care nu trebuie tolerată. Este o rușine pentru toate societățile lumii și un obstacol major în calea dezvoltării incluzive, echitabile și durabile. În Moldova, ca și în alte țări, aceasta afectează femeile, indiferent de context, cultură sau statut socio-economic, cu urmări grave pentru femei, familiile acestora și societate în general”, susține premierul.

Simon Springett, coordonator rezident al ONU Moldova, a menționat că ONU sprijină această campanie de peste 20 de ani în Republica Moldova. Ea reprezintă un efort colectiv al tuturor guvernelor, al sectorului privat, al societății civile pentru a sensibiliza populația cu privire la această problemă, dar și pentru a o preveni și a o eradica. Oficialul a mai spus că mesajul cheie al acestei campanii – de a pune capăt violenței împotriva fetelor și a femeilor – este unul foarte important. „Noi cu toții trebuie să înțelegem că acest lucru va fi posibil doar atunci când atitudinea noastră se va schimba față de aceste flagel și în special a noastră, a bărbaților”, a notat Simon Springett.

Campania anuală începe pe 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, și se încheie pe 10 decembrie, când este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Estimările naționale, conform Studiului „Violența față de femei în familie”, desfășurat de Biroul Național de Statistică, arată că peste 63% dintre femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 65 de ani au suferit de cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții. În anul 2019 au fost înregistrate 2 597 cazuri de violență în familie, iar în primele trei luni ale anului – 678 de cazuri.