logo

14 partide şi un bloc electoral îşi pot începe campania electorală


https://www.ipn.md/ro/14-partide-si-un-bloc-electoral-isi-pot-incepe-campania-7965_1015835.html

14 formaţiuni politice şi un bloc electoral îşi pot începe campania electorală pentru  alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a  înregistrat astăzi, 10 octombrie, în calitate de concurenţi electorali formaţiunile care şi-au depus dosarul la 3 octombrie, iar ordinea prealabilă în buletinul de vot a fost decisă în urma tragerii la sorţi, transmite IPN.

Lista este deschisă de Partidul Democrat din Moldova şi continuă cu Partidul Popular Creştin Democrat (2); Partidul Forţa Poporului (3); Partidul Liberal Democrat din Moldova (4) şi Partidul Liberal Reformator (5).

Următorul pe buletinul de vot este Partidul Comunist Reformator din Moldova (6). Alexandru Simionov, membru CEC, a propus suspendarea procedurii de înregistrare a formaţiunii în cauză, motivând prin suspiciunea că mai multe semnături ale candidaţilor pentru funcţia de deputat ar fi falsificate. Propunerea nu a fost însă susţinută.

Următoarele formaţiuni înregistrate sunt Partidul Mişcarea Populară Antimafie (7); Partidul Naţional Liberal (8) şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (9).

Referitor la PSRM au existat două propuneri: excluderea de pe listă a candidatului Vladimir Ţurcanu, preşedinte al Partidului „Moldova Unită”, sau amânarea examinării proiectului. Autorii propunerilor au menţionat că prin participarea unui preşedinte de partid pe lista altui partid se poate deduce existenţa unui bloc electoral ascuns. Niciuna dintre propuneri nu a fost susţinută.

CEC a mai înregistrat pentru participarea la alegeri şi Blocul Electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală” (10); Partidul Politic „Democraţia Acasă” (11); Partidul Popular din Republica Moldova (12); Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (13); Partidul Liberal (14); şi Partidul „Renaştere” (15).

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a menţionat că, potrivit analizei efectuate, pe listele prezentate de către formaţiunile politice există două persoane care stau la evidenţa de probaţiune, fiind condamnate condiţionat, cu un termen de probă. Potrivit Codului Electoral, nu pot candida la alegeri persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie. CEC a solicitat organelor competente informaţii suplimentare pentru aceste două cazuri.

De asemenea, potrivit lui Iurie Ciocan, dintre toţi candidaţii 171 figurează în Registrul informaţiei criminalistice şi criminologice. Şi în acest caz, CEC a solicitat informaţii suplimentare organelor abilitate pentru a fi determinat statutul acestor persoane.

Luni, 13 octombrie, CEC va examina proiectul privind înregistrarea partidului politic „Patria”, care şi-a depus dosarul la CEC la 6 octombrie.