logo

13 proiecte, câștigătoare în a doua rundă a Proiectului Învățământul Superior din Moldova


https://www.ipn.md/ro/13-proiecte-castigatoare-in-a-doua-runda-a-proiectului-7967_1101013.html

13 proiecte a cinci instituții de învățământ superior din țară au fost desemnate câștigătoare în cea de-a doua rundă a Proiectul Învățământul Superior din Moldova. Valoarea totală a proiectelor este de 10,4 milioane de euro, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de lansare, ministrul educației, Dan Perciun, a spus că până acum s-a investit mult în copiii până la nivelul liceal. Din cauza subfinanțării  învățământului superior, foarte mulți dintre elevi au ales să învețe peste hotare. Proiectul a fost gândit pentru a crește atractivitatea universităților din Moldova, iar finanțarea oferită este cea mai mare investiție din partea statului în învățământul superior. Bugetul total se apropie de 800 de milioane de lei.

Proiectul este implementat în parteneriat cu Banca Mondială și este concentrat pe dotări. Una din universitățile cu cele mai multe proiecte câștigate e USM, având șase proiecte cu o valoare totală de 3,5 milioane de euro. Sergiu Corlat, prorector la USM, a remarcat că toate proiectele presupun modernizarea procesului de studii, modernizarea cursurilor, creare modelelor noi de evaluare, dotarea laboratoarelor.

UTM a câștigat patru proiecte, inclusiv în domeniul științelor agricole și medicinii veterinare. Daniela Pojar, prorector la UTM, a spus că prin proiectul destinat medicinii veterinare se dorești modernizarea curriculumul universitar și dotarea mai multor laboratoare cu echipamente și instalatorii de laborator care a permite gestionarea situațiilor de boli infecțioase a animalelor.

Proiectul Învățământul Superior din Moldova are ca obiectiv de dezvoltare îmbunătățirea orientării spre piața muncii a instituțiilor de învățământ superior selectate și îmbunătățirea mecanismului de asigurare a calității. Anul trecut a fost lansată prima rundă de 20 de proiecte investiționale câștigătoare în șapte universități și șase colegii pedagogice, în patru domenii prioritare, în valoare de 14,3 milioane de euro.

Proiectele investiționale în universități, runda II-a, au trecut printr-un proces riguros de selecție. Câștigătorii au fost selectați de un comitet din componența căruia făceau parte reprezentanți ai mai multor instituții de stat, precum și experți naționali. La concurs au depus dosarele 9 universități și șase colegii pedagogice, cu 28 de proiecte în total.

O noutate a celei de-a doua runde este că a fost modificat plafonul financiar de care putea benefica o instituție, crescând de la 2,15 milioane de euro la 3,5 milioane de euro.

Proiectul Învățământul Superior din Moldova este implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.