logo

12 întreprinderi de distribuție a gazelor fuzionează într-o întreprindere, Moldovagaz


https://www.ipn.md/ro/12-intreprinderi-de-distributie-a-gazelor-fuzioneaza-intr-o-7966_1085677.html

Moldovagaz reorganizează întreprinderile de distribuție, pentru a reduce cheltuielile. Prin această restructurare, întreprindere contribuie la asigurarea unui tarif cât se poate de mic pentru consumatorii finali. La sfârșitul lunii noiembrie, decizia va fi adoptată la nivelul organelor de conducere ale Moldovagaz, apoi urmând inițierea procedurii de reorganizare, adică fuzionarea celor 12 întreprinderi de distribuție care există în acest moment. Declarația a fost făcută de Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Astfel, vor fi unificate costurile de distribuție, va fi evitată compensarea încrucișată a acestora, vor fi abordări de management unificate, iar toate acestea vor conduce la economii, respectiv, la reducerea tarifelor de distribuție. Vor rămâne doar trei tarife de distribuție la nivel de o întreprindere. „Acest lucru ne va ajuta să centralizăm sursele financiare în cadrul unei întreprinderi. Managementul, inclusiv financiar, administrativ și tehnic, va fi mult mai eficient”, a precizat Vadim Ceban.

Reorganizarea înseamnă că cele 12 întreprinderi de distribuție (Chișinău-Gaz, Ialoveni-Gaz, Gagauz-Gaz, Edineț-Gaz, Taraclia-Gaz, Ștefan-Vodă-Gaz, Cimișlia-Gaz, Orhei-Gaz, Bălți-Gaz, Florești-Gaz, Cahul-Haz și Ungheni-Gaz) vor fuziona într-o întreprindere, cu denumirea „Distribuție-Gaz”, care va furniza gaze naturale în volum de peste un miliard o sută de milioane de metri cubi de gaze către 766,8 mii de consumatori și va gestiona peste 23 000 de kilometri de rețele de distribuție.

La ziua de astăzi, în cele 12 întreprinderi activează 4358 de angajați. Prin reorganizarea anunțată se va reduce numărul angajaților la nivel de 3874. „Astfel se vor obține economii de circa 110 mln lei anual. Acest lucru ne va permite să capitalizăm activele nete ale companiilor. Astăzi avem două întreprinderi de distribuție care au un capital social negativ. Prin această fuziune noi rezolvăm această problemă”, a menționat Vadim Ceban.

În loc de 36 de tarife de distribuție, vor fi trei „Vom consolida toate sursele de investiții, ceea ce va destul de productiv din punctul de vedere al gestionării întregului sistem. Prin aceasta eficientizăm activitatea noastră” , a specificat Vadm Ceban.

Vadim Ceban a anunțat că se preconizează restructurări și la compania-mamă, Moldovagaz, (furnizorul), și la Moldovatransgaz SRL (compania transportator).