12 avocaţi din Baroul Chişinău, membri ai grupului „Avocaţii pentru Avocaţi”, vor candida în echipă la funcţiile de conducere în organele de autoadministrare ale avocaturii. Membrii grupului au declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că este pentru prima dată când mai mulţi avocaţi candidează în echipă în organele de autoadministrare ale avocaturii, unindu-şi eforturile pentru a contribui la reformarea avocaturii.
Cei 12 avocaţi sunt: Natalia Moloşag, Mihai Lupu, Vladislav Gribincea, Veaceslav Ţurcan, Feodosia Tâscic, Nicolae Roşca, Dorin Popescu, Laura Urschi, Eduard Digore, Ana Beriozchin, Tudor Osoianu şi Mariana Criclivaia.
Laura Urschi a menţionat că în interiorul avocaturii nu au avut loc schimbări majore de la declararea independenţei ţării, iar o societate democratică nu poate exista fără o avocatură independentă, apolitică, transparentă, puternică şi onestă, avocatura din Republica Moldova având restanţe serioase la aceste capitole.
Vladislav Gribincea a spus că activitatea echipei se va axa pe un set de principii precum eficienţa organelor de autoadministrare, transparenţa decizională, toleranţă zero faţă de corupţie, excluderea conflictelor de interese şi promovarea avocaţilor cu reputaţie ireproşabilă şi pregătire profesională solidă. Vladislav Gribincea a lansat şi un îndemn către toţi avocaţii: să vină pe 24 aprilie la Adunarea Generală a Baroului Chişinău şi să susţină schimbarea în avocatură. „De asemenea, chemăm toţi avocaţii din ţară să delege pentru Congresul avocaţilor, care va avea loc pe 22 mai, persoane destoinice pentru a le reprezenta interesele. Pe 24 aprilie şi pe 22 mai vor fi alese organe diferite în avocatură”, a declarat Vladislav Gribincea.
Un alt membru al grupului, Eduard Digore, a menţionat că avocatura este participant activ la înfăptuirea justiţiei, dar până acum instituţia avocaturii a făcut prea puţin ca să influenţeze pozitiv actul de justiţie. „Noi considerăm că doar prin intermediul unei avocaturi puternice, reformate şi transparente pot fi schimbate lucrurile în ţară. Acest lucru îl putem face doar prin reformarea internă, obiectivul principal fiind reformarea avocaturii şi aducerea acesteia în vârful elitei societăţii moldoveneşti”, a adăugat avocatul.
Şi Natalia Moloşag a menţionat că are multe speranţe că avocaţii Baroului Chişinău se vor organiza şi vor rezolva împreună 2 probleme din avocatura moldovenească: lipsa transparenţei în factorul decizional al Consiliului Uniunii Avocaţilor şi valorificarea insuficientă a potenţialului avocaturii.
Mandatul de membru al Consiliul Uniunii Avocaţilor este de 4 ani, cel al decanului Baroului Chişinău – 2 ani, iar al membrilor Comisiei de cenzori şi Comisiei pentru etică şi disciplină – 4 ani.