logo

11 posturi TV, sancționate pentru lipsa în ore de maximă audiență a programelor locale în română


https://www.ipn.md/ro/11-posturi-tv-sanctionate-pentru-lipsa-in-ore-de-7967_1094102.html

11 posturi de televiziune au fost amendate pentru lipsa în orele de maximă audiență a programelor locale în limba română. Valoarea totală a amenzilor aplicate de Consiliul Audiovizualului este de 332 de mii de lei, transmite IPN.

Monitorizarea furnizorilor publici și privați naționali de servicii media audiovizuale de televiziune a fost realizată urmare a autosesizării președintei CA, Liliana Vițu.

Rezultatele monitorizării arată că postul public „Moldova 1”, dar și posturile „Jurnal TV” și „TV 8” nu au comis încălcări. Totodată, alte posturi TV au difuzat programe audiovizuale cu durata medie zilnică mai mică de 8 ore, în primă difuzare au transmis mai puțin de 50% din cotele de producție proprie, ponderea programelor locale a constituit un volum mai mic de 80% în limba română în cazul unor servicii media, iar volumul programelor locale difuzate în orele de maximă audiență nu a atins 75%.

Pentru derogările admise de la prevederile legislației audiovizuale în vigoare, cele 11 posturi TV au primit amenzi cuprinse între 10 și 14 mii de lei. Este vorba despre „Canal 5”, „Canal 2”, „Canal 3”, „Publika TV”, „Mega” , „Familia”, „Primul în Moldova”, „Accent TV”, „TV 6”, „Orhei TV” și „Pro TV Chișinău”.

Furnizorii de servicii media audiovizuale sancționați sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin trei ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste sau de știri.