logo

1000 de copii din 10 raioane au învăţat cum să fie activi civic


https://www.ipn.md/ro/1000-de-copii-din-10-raioane-au-invatat-cum-sa-fie-activi-civic-7967_1010005.html

În Moldova tinerii pot să-şi exercite dreptul la vot de la 18 ani, până la această vârstă aceştia sunt puţin implicaţi în activitatea civică şi din această cauză ajung nepregătiţi să poarte responsabilitate pentru opţiunile lor, dar nu au nici cunoştinţele necesare despre drepturi. Proiectul „Responsabilitate civică: 10 la 10”, finanţat de către Ambasada SUA în cadrul Programului de granturi mici pentru democraţie, şi-a propus să cultive la tineri spiritul şi valorile civice. Proiectul s-a desfăşurat pe parcursul anului 2013, fiind implicaţi 1000 de tineri din 10 raioane ale ţării, transmite IPN.

Proiectul a fost implementat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Educaţiei şi Ştiinţei în cadrul Programului pentru iniţiative democratice al Ambasadei SUA la Chişinău. Ala Pânzari, vicedirectorul Fundaţiei, a comunicat la masa rotundă dedicată finalizării proiectului, că în martie 2013 a fost câştigat un grant de 5 mii de dolari de la Ambasada SUA pentru susţinerea proiectului.

Proiectul a prevăzut organizarea vizitelor în 10 şcoli din zonele rurale. În cadrul vizitelor elevii au avut întâlniri cu personalităţi marcante care le vorbeau despre necesitatea de a fi activi civic şi de a practica pe larg voluntariatul. Beneficiari ai proiectului au fost şi tineri din raioanele din stânga Nistrului şi din UTA Găgăuzia.

Tot în cadrul proiectului tinerii au participat la un concurs de eseuri în care şi-au expus părerile cum pot deveni cetăţeni responsabili. Ala Pânzari a comunicat că, după întâlnirile organizate la instituţiile de învăţământ din ţară, elevii spuneau că vor să devină lideri politici sau diplomaţi, iar aceste experienţe le-au fost de folos.

Organizatorii proiectului consideră necesar ca Ministerul Educaţiei, dar şi ONG-uri din domeniu, să organizeze mai multe astfel de acţiuni sau să pună accent pe pregătirea profesorilor de educaţie civică, pentru ca aceştia, la rândul lor, să-i ajute pe tineri să fie mai activi.