logo

100 de oameni în etate vor învăța cum să utilizeze telefonul mobil, proiect


https://www.ipn.md/ro/100-de-oameni-in-etate-vor-invata-cum-sa-7967_1077812.html

Conform Indicelui de Îmbătrânire Activă, doar 3% dintre persoanele în vârstă din Republica Moldova utilizează tehnologiile informaționale, pe când în țările UE acest indicator depășește 41%. Lipsa cunoștințelor, la fel ca și posibilitățile limitate de procurare și utilizare a telefoanelor mobile, a afectat și mai mult persoanele în vârstă din Moldova în timpul pandemiei, ele suferind foarte mult din cauza izolării sociale. Pentru acoperirea acestui gol de informație, Fundația Moldcell și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) au semnat un Acord de cooperare privind incluziunea digitală a persoanelor vârstnic,e prin dialog între generații. Mai exact, tinerii se vor implica în procesul de instruire a persoanelor în vârstă cum să utilizeze telefonul mobil.

Potrivit unui comunicat de presă al UNFPA Moldova, în cadrul proiectului, care este implementat în colaborare cu Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și HelpAge Internațional, peste 100 de persoane vârstnice din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca și Leova vor primi gratuit telefoane mobile și vor învăța cum să le utilizeze cu ajutorul unui grup de voluntari tineri.

Persoanele în etate vor beneficia de instruiri în grup, dar și individuale, cu păstrarea tuturor măsurilor de protecție pe timp de pandemie. Ulterior, aceștia vor putea să utilizeze telefonul conectat la internet pentru a efectua plăți online, pentru a se informa despre serviciile medicale și sociale, dar și pentru a comunica cu cei dragi.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Moldova, a menționat că sectorul privat, inclusiv corporațiile naționale și multinaționale, fundațiile private și businessul mic și mijlociu sunt actori cheie în setarea parteneriatelor public-private pentru dezvoltarea socială. Ea a apreciat viziunea inovativă a Fundației Moldcell de a susține dialogul inter-generațional în Moldova și a colabora în vederea incluziunii digitale a persoanelor vârstnice cu implicarea tinerilor. În opinia ei, experiența internațională demonstrează că această interacțiune este benefică pentru toate vârstele, iar, pe termen lung, contribuie la solidaritate și dezvoltare socială.