logo

10 tinerii cu dizabilităţi din Răzeni au fost angajaţi în câmpul muncii


https://www.ipn.md/ro/10-tinerii-cu-dizabilitati-din-razeni-au-fost-angajati-in-7967_1006339.html

Începând cu luna iulie a anului curent, 10 tineri – 5 fete şi 5 băieţi cu diverse tipuri de dizabilitate – sunt angajaţi oficial în câmpul muncii. Angajarea tinerilor a fost posibilă prin deschiderea unei întreprinderi sociale, cu două domenii de activitate: alimentaţia publică şi creşterea legumelor în seră.

Solicitat de IPN, preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Eco-Răzeni”, Sergiu Gurău, a menţionat că, acum câteva zile, a avut loc deschiderea cantinei sociale, în cadrul căreia vor activa 7 tineri cu dizabilităţi. Alţi 3 vor fi angajaţi la sera organizaţiei şi se vor ocupa de creşterea legumelor. Sergiu Gurău a specificat că tinerii au distribuit prânzuri calde la domiciliul a 20 de persoane în etate, ţintuite la pat sau care au o stare socială precară. Aceste persoane vor primi gratuit prânzuri calde de trei ori pe săptămână. Mâncarea este preparată de un bucătar-şef şi 4 fete cu dizabilităţi, care au fost angajate pe post de ajutor de bucătar. Doi tineri cu dizabilităţi distribuie prânzurile la domiciliu, iar încă un tânăr este contabil.

Sergiu Gurău a adăugat că numărul persoanelor care vor beneficia de prânz gratuit va fi majorat, iar cu timpul o parte din prânzuri vor fi distribuite contra-plată, pentru a asigura durabilitatea financiară a organizaţiei. Tinerii care au fost angajaţi în câmpul muncii vor primi lunar un salariu de la 1600 de lei. Aceştia au vârste între 18-35 de ani şi sunt originari din satul Răzeni, raionul Ialoveni.

Tinerii au fost instruiţi în arta culinară prin intermediul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi a asociaţiei obşteşti „Insula Speranţelor”. După care au primit certificate recunoscute de Ministerul Educaţiei. Deschiderea întreprinderii sociale şi angajarea tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii a avut loc în cadrul Proiectului „Integrarea socială a tinerilor cu dizabilităţi prin dezvoltarea unei întreprinderi social-economice”, lansat în aprilie 2012 de „Eco-Răzeni”. Proiectul a fost sprijinit de Ministerului Federal Austriac al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului prin intermediul Organizaţiei austriace non-profit ,,Volkshilfe Solidarität”.