logo

10 proiecte de cooperare intercomunitară


https://www.ipn.md/ro/10-proiecte-de-cooperare-intercomunitara-7967_1013935.html

Primari din 40 de localităţi din Moldova au semnat acorduri de grant pentru implementarea a 10 proiecte de cooperare intercomunitară. Acestea prevăd lansarea unor servicii publice, cum ar fi colectarea şi evacuarea deşeurilor, iluminarea stradală, întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor etc. Valoarea totală a granturilor oferite este de 1 mln dolari, transmite IPN.

Mecanismul de cooperare intercomunitară presupune conlucrarea mai multor primării pentru fondarea unor întreprinderi comune de servicii comunale. Granturile pentru proiectele lansate astăzi au fost oferite de către Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI), coordonat de Cancelaria de Stat şi implementat de PNUD şi UN Women, cu sprijinul financiar al Guvernului Danemarcei.

Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident ONU în Republica Moldova, a spus, la ceremonia de semnare a acordurilor de grant, că abilitatea oamenilor contează mult în dezvoltarea comunităţilor. „Parteneriatele create prin acordurile intercomunitare vor contribui la lansarea unor servicii publice mai eficiente, accesibile şi celor mai vulnerabili, precum şi la îmbunătăţirea vieţii a peste 120 de mii de oameni din comunităţile rurale”, a declarat Nicola Harrington-Buhay.

Administraţia satului Feşteliţa, Ştefan Vodă, colaborează cu satele Ermoclia şi Popeasca în vederea extinderii iluminării publice pe 15 km de străzi. „Serviciile publice prestate în comun, în mai multe sate, sunt salvarea primăriilor mici, care nu au posibilitatea de a oferi servicii de calitate doar din propriile resurse. Sunt fericit că şi Feşteliţa va participa într-un asemenea proiect”, a declarat Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feşteliţa.

Potrivit autorităţilor, mecanismul de cooperare intercomunitară este un instrument eficient de administrare a afacerilor, mai ales pentru primăriile mici. În Republica Moldova, 86% din localităţi au mai puţin de 5 000 de locuitori.