Peste 3700 de moldoveni cer acces în regim normal la serviciile consulare ale României

Peste 3700 de moldoveni au susținut petiția publică adresată autorităților României pentru asigurarea accesului în regim normal la serviciile consulare. Petiția a fost inițiată de JustConsult – o companie din Republica Moldova specializată în consultanță juridică în acte românești. Petiția a fost lansată la 1 decembrie 2021, fiind adresată în particular către Departamentul Consular al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României. Până pe 3 ianuarie, documentul a fost semnat de 2268 de persoane online. Încă 1460 de persoane au semnat fizic, la oficiul instituției care a lansat petiția, se arată într-un comunicat de presă emis de JustConsult, citat de IPN.

Semnatarii petiției cer restabilirea prestării în regim normal a serviciilor la Consulatele României de la Chișinău, Bălți și Cahul. Solicitarea vine în contextul în care actualul blocaj determină depășirea de două sau chiar trei ori a termenelor legale pentru depunerea jurământului de credință de către cei care și-au redobândit cetățenia română.

„La moment, pe motiv că sistemul de programări online și de analiză a cererilor la serviciile Consulatelor din Republica Moldova funcționează extrem de dificil, peste 70 de mii de persoane, care prin ordinul Autorității Naționale în Cetățenie a României (ANC) și-au redobândit cetățenia română, așteaptă mai mult de un an o programare pentru a depune jurământul de credință”, se precizează în comunicat

Autorii petiției sunt nemulțumiți că sunt tergiversate semnificativ și termenele de programare pentru alte servicii consulare, legate de actele de stare civilă și cele de identitate, fapt ce reprezintă o limitare a drepturilor lor. „Elementar, pentru a solicita pașaport simplu electronic pentru cetățeni români majori cu domiciliul în străinătate, în dependență de Consulat, este acordată o dată de programare de la 4 până la 9 luni”, precizează sursa citată.

Principala solicitare ține de implementarea unor acțiuni relevante din partea MAE al României și a altor autorități competente pentru a restabili termenele de prestare a serviciilor consulare pe teritoriul Republicii Moldova, similare celor de până la 16 martie 2020, când a fost anunțată starea de urgență națională cauzată de pandemia COVID-19.

Autorii petiției propun implementarea regimului mixt de programări la serviciile consulare, majorarea numărului personalului oficiului consular competente, pentru a prelucra atât cererile de programare, cât și a deservi cetățenii fizic, deschiderea cât mai rapid posibil a noului sediu Consular General al României în municipiul Chișinău, obiectiv anunțat de către președintele României. La fel, se propune organizarea cetățenilor beneficiari de servicii consulare uniform, cu prezentarea unui număr de persoane prestabilit la diferența de 2 ore, acordarea dreptului cetățenilor din Republica Moldova de a depune jurământul de credință în sediile ANC din Galați, Iași și Suceava.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.