35% dintre donatorii de sânge nu sunt mulțumiți de produsele incluse în pachetul alimentar, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. În acest sens, ministrul sănătăţii, Ruxanda Glavan, propune ca produsele alimentare oferite în urma donării de sânge să fie înlocuite. În acest scop, a fost creat un grup de lucru, care va identifica alimentele mai potrivite pentru recuperare, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
În prezent, pachetul alimentar conține suc de mere și struguri, pateu din carne de găină, sardine în ulei și lapte condensat. Alimentele asigură donatorilor cantitatea necesară de nutrienți pentru recuperarea sângelui donat. Problema este că o parte dintre aceste produse, cum ar fi pateul și sardinele în ulei, nu sunt sănătoase.
Profesorul universitar Alexei Chirlici, membru al grupului de lucru, a declarat că pateul trebuie schimbat preferabil pe carne de bovine, care reprezintă o sursă bună de fier și proteine pentru organism. De asemenea, trebuie excluse sardinele în ulei, care sunt foarte grase şi nu fac bine pentru sănătate.
Donatorii de sânge primesc pachete alimentare din anul 2009, iar costul unuia este de 50 de lei. Alimentele sunt procurate în cadrul licitațiilor publice de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
Anul trecut, în Republica Moldova au fost efectuate peste 79 de mii de donări de sânge.