Organizaţiile unioniste iniţiază pe 27 martie Sfatul Ţării-2

Reprezentanţii Blocului Unităţii Naţionale, din care fac parte 22 de organizaţii non-guvernamentale, vor convoca la Chişinău Sfatul Ţării-2, în baza celui care a avut loc în anul 1918. La eveniment vor participa personalităţi notorii propuse şi selectate prin vot, iar pe 27 martie va avea loc sesiunea de deschidere a forului reprezentativ al unioniştilor, transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, coordonatorul BUN, Constantin Codreanu, a menţionat că iniţiativa de lansare a Sfatului Ţării vine în întâmpinarea creşterii numărului de unionişti din Republica Moldova. „Sfatul Ţării-2 nu este creat ca o alternativă la ceva, ca o forţă care să se opună unui alt proiect, nu urmăreşte scopuri electorale. Sfatul Ţării-2 îşi propune ca în viitorul apropiat să lanseze o serie de acţiuni de lobby, de presiune, de convingere a populaţiei, dar şi a celor care sunt în funcţii de conducere de pe ambele maluri ale Prutului, să întreprindă paşi concreţi spre reunire”, declarat Constantin Codreanu.

Potrivit lui, pentru a asigura o transparenţă cât mai mare pentru tot ceea ce înseamnă selectarea persoanelor care vor face din forul reprezentativ al unioniştilor, a fost lansat site-ul www.sfatultarii.md. Pe această platformă există o listă de candidaţi pentru a participa la Sfatul Ţării, care poate fi votată de orice vizitator. De asemenea, prin intermediul a două publicaţii „Literatura şi Arta” şi „Timpul” pot fi propuse persoane care vor face parte din componenţa forului.

Scriitorul Nicolae Dabija, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, consideră că la ora actuală Republica Moldova este un stat falit, care nu mai poate fi resuscitat. În opinia sa, oricât de mult s-ar strădui politicienii să se prefacă că acest stat mai respiră, Moldova şi-a ratat promisiunea. „Lozinca noastră este „De la Republica Moldova, ţară de succes, la Republica Moldova, parte a României”, acolo de unde a fost ruptă în urma Pactului Ribbentrop-Molotov. Între noi, cei de dincoace şi cei de dincolo stă râul Prut, pe care eu îl văd ca un râu curgând în interior. De aceea, de noi depinde cât vom mai suporta graniţa dintre noi şi noi”, a menţionat Nicolae Dabija.

Scriitorul a menţionat că unul dintre scopuri este de a crea un curent unionist puternic. „Noi, societatea civilă, nu trebuie să contăm pe politicieni, ei au cu totul alte scopuri. Este foarte important să scoatem sârma ghimpată nu atât cea de pe Prut, cât cea din mintea basarabeanului nostru”, a afirmat scriitorul.

În a doua parte a zilei de 27 martie, va fi organizat un marş unionist pe bulevardul Ştefan cel Mare al capitalei. „Pe 27 martie dăm startul unei vieţi mai bune prin inţierea acestui marş. Deja nu mai vorbim despre aspectul moral pe care îl poartă unirea, dar vorbim la propriu despre o uşă de salvare pentru Republica Moldova, unica soluţie pentru un trai mai bun”, a menţionat Anatol Ursu, preşedintele mişcării unioniste „Tinerii Moldovei”.

Marşul va începe la ora 13.00 şi va avea ca punct de pornire scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

  • constantin codreanu despre sfatul tarii.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.