ONG-uri cer îmbunătățirea legislației electorale, nu schimbarea sistemului electoral

Organizații ale societății civile, semnatare ale unui apel public din 2 februarie, își reiterează solicitarea către Parlament de creare a unui grup de lucru pentru modificarea Codului Electoral și a legislației conexe pentru „a exclude carențele legislative semnalate de misiunile naționale şi internaționale de observare a alegerilor organizate în Moldova pe parcursul anilor 2014-2016”. Totodată, ONG-urile se pronunță împotriva schimbării sistemului electoral.

Într-o conferință de presă la IPN, Pavel Postica, director de programe la Promo-LEX, a declarat că legislația electorală trebuie modificată în partea care ține de activitatea organelor electorale, de finanțarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, de prestaţia mass-media în campaniile electorale. Trebuie modificate şi aspecte ce ţin de utilizarea resurselor administrative, de coruperea alegătorilor și implicarea cultelor religioase în campania electorală.

„Apelul făcut în 2 februarie către Parlament este pentru a crea un calendar de lucru clar şi pentru a înlătura deficiențele menționate”, a declarat Pavel Postica.

Organizațiile societății civile cer ca în grupul de lucru să fie incluși reprezentanți ai partidelor parlamentare, ai partidelor extra-parlamentare, reprezentanți ai organizațiilor semnatare şi experți în domeniul electoral. Organizațiile semnatare se arată deschise să participe la lucrările grupului de lucru doar dacă în procesul de activitate a acestuia nu se va discuta modificarea sistemului electoral. Altfel, își rezervă dreptul de a boicota activitatea grupului de lucru şi de a-şi expune public poziţia.

Pe 2 februarie 2017, 18 organizații ale societății civile au făcut un apel public pentru modificarea Codului Electoral şi a legislației conexe. Semnatarii cereau Parlamentului constituirea grupului de lucru și elaborarea proiectelor de lege privind modificarea Codului Electoral – în februarie-martie; dezbaterea publică a proiectului – în aprilie-mai; avizarea propunerilor instituțiilor internaționale de modificare a proiectelor –  în mai-iulie şi aprobarea modificărilor de către Parlament –  în septembrie-octombrie.

Printre organizațiile semnatare sunt: Asociaţia Promo-LEX, Fundația Est Europeană, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă, Alianța Studenților din Moldova, Transparency International – Moldova, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului si Dezvoltarea Durabilă, Asociația Presei Independente, Institutul de Politici Publice, Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova, CReDO etc.

Pe 6 martie,  președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a lansat o inițiativă de schimbare a sistemului electoral, prin introducerea votului uninominal.

  • pavel postica despre modificarile propuse legii.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.