O lecţie publică pentru copii, la Biblioteca municipală „B.P.Hasdeu”

Circa 50 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani au fost instruiţi în prevenirea intoxicaţiei şi înecului la copii, în cadrul unei lecţii publice desfăşurate de Biblioteca muncipală „B.P. Hasdeu” din Chişinău, în parteneriat cu Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, transmite IPN.

Copiii, invitaţi din două tabere cu sejur de zi din Chişinău, au învăţat care sunt riscurile atunci când merg la scăldat, dar şi cele mai simple şi mai sigure metode care i-ar putea proteja de acest tip de accident. De asemenea, copii au fost informaţi despre intoxicaţii, acestea fiind frecvente în perioada de vară. Ei au ascultat recomandările unui medic şi au vizionat filmuleţe educative, produse în cadrul unei campanii de prevenire a accidentelor casnice la copii.

Directorul-adjunct al bibliotecii, Tatiana Coşeri, este de părerea că astfel de instruiri îi vor ajuta pe copii să înţeleagă la ce riscuri sunt expuşi, dar şi cum să-i protejeze şi pe semenii săi. Tatiana Coşeri afirmă că minorii reprezintă un grup vulnerabil, iar lecţiile publice petrecute împreună cu o autoritate în domeniu îi vor ajuta să perceapă mai uşor informaţia despre securitatea personală.

Şefa Secţiei de promovare a sănătăţii din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Lilia Plămădeală, a declarat că în timpul verii, copiii sunt mai puţin în vizorul maturilor, respectiv sunt mai mult expuşi riscurilor. Medicul afirmă că printre pericolele la care sunt expuşi în mare măsură copii pe perioada de vară sunt intoxicaţiile,otrăvirile, înecul, căderile de la înălţime.

Lecţia a avut loc în cadrul „Săptămânii securităţii copilului”, o activitate desfăşurată cu suportul Proiectului REPEMOL - „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova”, în colaborare cu Programul Novateca. Aceasta urmăreşte scopul de a crea parteneriate locale între biblioteci şi diverşi actori locali, care să contribuie la creşterea cunoştinţelor populaţiei privind prevenirea accidentelor la copii. Lecţia este o premieră, întrucât până în prezent majoritatea instruirilor erau dedicate părinţilor copiilor.

Proiectul REPEMOL este implementat de Fundaţia CPSS-Moldova, cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE