Nicio persoană condamnată pentru mită nu stă la puşcărie
În prezent în penitenciare nu-şi ispăşeşte pedeapsa nicio persoană condamnată pentru luare de mită, a declarat directorului Centrului pentru Combaterea Crimei Economice şi Corupţiei (CCCEC), Viorel Chetraru, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Info-Prim Neo.
Viorel Chetraru a menţionat că majoritatea condamnaţilor fie îşi ispăşeşte pedeapsa condiţionat, fie că s-au ales cu amenzi contravenţionale, fie le-au fost aplicate alte forme de pedeapsă. Aceste pedepse sunt oferite pe cale legală, ceea ce constituie o problemă foarte gravă care afectează lupta cu corupţia.
Şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul CCCEC, Bogdan Zumbreanu, a declarat că principala cauză a stării de lucruri o reprezintă blândeţea sentinţelor, motiv din care nu există o finalitate aşteptată de societate pe dosarele penale instrumentate de CCCEC. „Prima cauză este legea penală blândă, adică posibilitatea de a absolvi persoana de răspundere penală pentru săvârşirea unor infracţiuni mai puţin grave, în situaţia în care persoana a colaborat cu organul de urmărire penală, şi-a recunoscut vina, se caracterizează ca o persoană pozitivă etc.”, a notat şeful direcţiei.
Potrivit lui, astfel se constată multe situaţii când persoanele sunt absolvite de răspundere penală cu atragere la răspundere administrativă sau aplicarea unei amenzi care deseori este mai mică decât însăşi suma estorcată. Sau aplicarea unei sancţiuni sub formă de condamnare cu suspendarea executării pedepsii.
Un alt factor îl constituie menţinerea în funcţii a persoanelor reţinute sau cercetate penal în calitate de inculpaţi pe dosarele Centrului, ceea ce reprezintă o problemă foarte mare.„Închipuiţi-vă cum privim noi în ochi persoanelor, care conlucrează cu Centrul, trec prin stresul de-a transmite banii sub controlul angajaţilor Centrului, fiind dotaţi cu tehnică specială şi care peste 2-3 săptămâni sau o lună îl văd pe acelaşi funcţionar, în acelaşi loc de muncă, în acelaşi birou”, a menţionat şeful direcţiei.
Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, încă o problemă este finalitatea cazurilor în care se investighează prejudicierea statului în rezultatul adoptării unei decizii colective. Potrivit lui, acestea sunt majoritatea cazurilor cu o rezonanţă socială sporită, care sunt în atenţia întregii societăţi. Problema cea mai mare este că, în cazul adoptării unei decizii ilegale colective, legea nu permite atragerea la răspundere penală a unei singure persoane.
În primele 4 luni ale anului 2012, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a înregistrat 531 de infracţiuni.