Numărul copiilor din familii social-vulnerabile, care au beneficiat pe parcursul anului de ajutor financiar din partea municipalităţii, s-a majorat cu 300 şi a ajuns la 8 mii. Cifrele au fost comunicate de către şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda Tverdohleb, în cadrul prezentării totalurilor anului 2013, în şedinţa operativă de la Primărie, transmite IPN.
Tatiana Tverdohleb a mai informat că, în toamna anului curent, au fost deschise 12 centre de resurse pentru copiii cu dizabilităţi. Bursele alocate copiilor dotaţi din municipiul Chişinău s-au majorat de la 1000 la 1500 de lei. În creştere, cu 2 milioane de lei, au fost şi alocaţiile pentru odihna de vară a copiilor, care au ajuns la 24,8 milioane. În anul 2013, 20 de instituţii de învăţământ au trecut la autonomie financiară. Iar circa 690 de mii de lei au fost utilizaţi pentru prelungirea proiectului bufetului suedez în şcolile din municipiu.
Tatiana Tverdohleb a mai spus că problemele cu care se confruntă sistemul educaţiei în municipiul Chişinău ţin preponderent de utilizarea ineficientă a instituţiilor şcolare. 32 de instituţii sunt solicitate în proporţie de doar 50% şi cauzează pierderi din cauza cheltuielilor ridicate pentru întreţinere. În ultimii 5 ani, numărul copiilor care au plecat peste hotare cu părinţii a fost de circa 6 mii. O altă problemă este asigurarea bazei materiale a instituţiilor. Şefa de direcţie a subliniat că, în pofida faptului că anual se fac dotări de circa 200 de milioane de lei, nu este suficient. O a treia problemă vizează lipsa de personal în grădiniţe. 167 de funcţii de educatori rămân vacante.