Acordul de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător (DCFTA) cu UE oferă Republicii Moldova o oportunitate mare de a-şi valorifica potenţialul în domeniul comerţului. Republica Moldova trebuie să implementeze mai multe reforme pentru a putea beneficia pe deplin de prevederile Zonei de comerţ liber, însă aceste eforturi merită. Declaraţii în acest sens a făcut comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, în cadrul unei conferinţe cu privire la comerţ şi DCFTA, la care au participat reprezentanţi ai comunităţii de afaceri şi alte părţi interesate, transmite IPN.
Cecilia Malmstrom a spus că datorită schimbului liber de mărfuri şi servicii, dar şi de oameni, au de câştigat mult ambele părţi semnatare ale DCFTA, acest acord asigurând mai multe oportunităţi, cum ar fi schimbul de inovaţii şi de idei. Însă oricine va spune că acest comerţ liber se poate face în anumite condiţii, că trebuie asigurată siguranţa mărfurilor, că este nevoie de o infrastructură dezvoltată etc.
Comisarul european a subliniat că într-un an de când să implementează DCFTA au fost atinse rezultate foarte bune, chiar dacă exporturile Republicii Moldova per general s-au redus, cele spre UE au crescut. Oficialul spune că UE rămâne un partener foarte important pentru Republica Moldova, însă rămân încă multe lucruri de făcut. Astfel, potrivit comisarului european, există multe produse moldoveneşti care s-ar bucura de un real succes pe pieţele europene, cum ar fi carnea şi lactatele, însă ţara trebuie să asigure standardele de calitate şi de inofensivitate pentru a accesa pe piaţa UE.
Cecilia Malmstrom a accentuat că UE este îngrijorată de situaţia din ultima perioadă din Republica Moldova şi că este foarte important de a câştiga încrederea cetăţenilor în sistemul judecătoresc, care trebuie să fie echitabil, legea să se aplice în egală măsură faţă de toţi, iar aceasta va contribui la atragerea investiţiilor şi la crearea mai multor relaţii comerciale cu parteneri externi.
Comisarul european a adăugat că UE s-a implicat enorm în negocierea Acordului de Asociere şi aceasta a fost o investiţie de lungă durată, ceea ce se aşteaptă şi de la Republica Moldova. Însă, spune oficialul, acordul oricând poate fi reziliat de una din părţi dacă asta se va dori, în cazul în care ţara îşi va schimba vectorul de dezvoltare externă.
Cecilia Malmstrom se află într-o vizită de 2 zile în Republica Moldova cu ocazia împlinirii a unui an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. În acest timp s-a întâlnit cu conducerea ţării şi cu mai mulţi reprezentanţi ai Cabinetului de miniştri.