Moaşele din Moldova au primit asigurări din partea autorităţilor statului că vor beneficia de condiţii de muncă mai bune şi posibilitatea instruirii continue în cadrul unui centru care va fi în curând lansat. Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a menţionat, în cadrul Primului Congres al Moaşelor, 8-9 mai, că sănătatea mamei şi a copilului nu este doar grija instituţiilor medicale, dar şi a instituţiilor statului, transmite IPN.
„În ultima perioadă politica statului s-a schimbat radical vizavi de calitatea serviciilor medicale. Se implementează un şir de proiecte majore, inclusiv dotarea instituţiilor medicale cu echipament tehnic performant. Totodată, a fost adoptată şi Legea reproducerii, care a oferit mai multe şanse pentru cei care îşi doresc să aibă un copil”, a mai spus Liliana Palihovici.
Viceministrul sănătăţii, Octavian Grama, a subliniat că priorităţile de bază ale Ministerului Sănătăţii este acordarea serviciilor medicale de calitate şi de performanţă. „Le mulţumesc tuturor moaşelor care au rămas să muncească în Moldova şi să asigure calitatea serviciilor medicale la naştere”, a mai spus viceministrul.
Directorul UNFPA pentru Republica Moldova, Ian McFarlane, a îndemnat Guvernul şi instituţiile statului să încurajeze natalitatea în Moldova şi să reducă mortalitatea maternă prin servicii medicale de calitate. Directorul UNFPA a subliniat că este foarte important ca Asociaţia Moaşelor din Moldova să devină membru al Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor pentru a asigura schimbul de experienţă şi perfecţionarea continuă.
Primul Congresul al moaşelor, cu genericul ,,Servicii în sănătate de înaltă calitate oferite de moaşe”, a fost organizat cu prilejul marcării a 10 ani de activitate a Asociaţiei Moaşelor din Moldova.
În Republica Moldova sunt aproximativ 700 de moaşe.