Mai multe biblioteci pentru copii din ţară aderă la Programul Novateca

Peste 50 de biblioteci pentru copii din toate regiunile ţării vor fi dotate cu tablete, calculatoare şi echipament de reţea pentru a facilita accesul publicului, în mod gratuit, la internet şi resursele online. Dotarea tehnică a bibliotecilor are loc în cadrul unei noi etape a proiectului Novateca lansat astăzi, 6 septembrie, la Chişinău. Bibliotecarii vor fi instruiţi de către specialiştii Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” în cadrul mai multor mini-ateliere privind utilizarea tabletelor şi aplicaţiilor educaţionale pentru copii şi adolescenţi, transmite IPN.

Prezentă la eveniment, ministra culturii, Monica Babuc, a declarat că proiectul Novateca, lansat acum câţiva ani, are o performanţă extraordinară. „758 de biblioteci publice din ţară au fost renovate şi dotate cu peste două mii de calculatoare. Totodată, au fost deschise 35 de centre de formare a bibliotecarilor în toate raioanele şi mai mult de 70% din personalul bibliotecilor a fost format pentru a activa în bibliotecile publice modernizate”, a subliniat ministra. 

În noua etapă a proiectului Novateca, 56 de biblioteci publice au fost incluse în reţeaua programului pentru a fi renovate şi remodelate ca activitate. Pentru că publicul ţintă sunt copiii, acest lucru se va desfăşura sub egida personalului Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, care îşi vor împărtăşi din cunoştinţe sale bibliotecarilor din republică.

Despre bibliotecile deja renovate şi dotate în cadrul programului Novateca, Monica Babuc a spus că se perfecţionează. Până în prezent, în bibliotecile publice prin intermediul proiectului Novateca au fost investiţi trei milioane de dolari. Până la finalul proiectului trebuie să fie renovate şi modernizate peste o mie de biblioteci publice din ţară. Numărul total al acestora este de circa 1200.

Întrebată despre procedura de selectare a bibliotecilor care pot fi incluse în proiect, ministra a menţionat că bibliotecile trebuie să vină cu o contribuţie proprie la reparaţie, securizare, aerisire, încălzire. Sunt condiţii clare atât pentru bibliotecari, cât şi pentru autorităţile publice locale, şi atunci când întrunesc aceste condiţii sunt incluse în proiect.

Directorul adjunct al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan, s-a referit la procesul de instruire a bibliotecarilor. „Astăzi, vom demonstra bibliotecarilor cum poate fi utilizată tableta în scopuri educaţionale şi cum putem dezvolta anumite abilităţi creative la copii prin intermediul acesteia. Vom vorbi despre echiparea bibliotecilor şi despre politica de utilizare a internetului de către copii în biblioteci. Vom vorbi despre relaţia bibliotecilor cu autorităţile publice locale. După revenirea acasă, începe procesul de echipare a bibliotecilor”, a spus Eugenia Bejan.

Aderarea bibliotecilor pentru copii la reţeaua Novateca se înscrie în contextul Memorandumului de înţelegere semnat de Ministerul Culturii şi Programul Novateca/IREX Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE