Legea învăţământului votată în lectură finală

Parlamentul a votat vineri, 18 octombrie, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii învăţământului în lectură finală.  Aceasta prevede transferarea ciclului de învăţământ doctoral în cadrul universitar şi instituirea unei agenţii de asigurare a calităţii învăţământului superior şi mediu de specialitate, notează IPN.

Potrivit Corinei Fusu, deputat PL şi membru al Comisiei Educaţie, Cultură şi Mass-media, proiectul de lege a fost realizat la modul cel mai profesionist. „S-au ţinut cont de toate propunerile şi sugestiile”, menţionează deputatul PL.

Agenţia pentru asigurare a calităţii va acredita instituţiile de învăţământ şi va evalua programele de învăţământ. „În primele 3 luni vom avea o agenţie formată dintr-un consiliu provizoriu, ulterior acesta va fi format din 15 persoane şi va fi ales pe o perioadă de 4 ani prin concurs cu participarea experţilor externi”, a spus ministrul educaţiei, Maia Sandu. Ea a adăugat că într-o perioadă de aproximativ 2 ani, agenţia va avea şansa să fie înregistrată în registrul european al calităţii instituţiilor de învăţământ, astfel ca diplomele moldoveneşti să fi recunoscute la nivel european.

Agenţia va fi finaţată în primii 2 ani din resursele bugetului de stat, mai târziu - va fi finanţată din plăţile pe care le vor achita instituţiile de învăţământ care vor dori să se acrediteze. „O astfel de agenţie era extrem de necesară, nu avem o instituţie care să acrediteze instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate. Până în anul 2008, acestea erau acreditate de o subdiviziune a ministerului, dar aceasta a fost lichidată”, a spus Maia Sandu.

Excluderea studiilor doctorale din învăţământul de cercetare a creat nemulţumiri, în special, din partea reprezentanţilor din mediul academic, care consideră că aceasta va provoca o stare de degradare ştiinţifică. Maia Sandu a comunicat că ministerul a ajuns la un numitor comun cu oponenţii ideii, astfel încât reforma va avea doar efecte pozitive.

Proiectul de lege a fost votat de 86 de deputaţi, parlamentarii PCRM s-au abţinut.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.