La Praga au avut loc consultări politice interministeriale moldo-cehe

Perspectivele fortificării cooperării între Republica Moldova și Republica Cehă, inclusiv în contextul deținerii de către Cehia a președinției Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2022, au fost discutate în cadrul consultărilor politice interministeriale moldo-cehe, desfășurate la Praga. Părțile au reafirmat angajamentul pentru aprofundarea dialogului bilateral, inclusiv prin organizarea vizitelor la nivel înalt. De asemenea, a fost reconfirmat suportul pentru avansarea relațiilor Republicii Moldova cu UE, inclusiv în cadrul platformei Parteneriatului Estic, notează un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, citat de IPN.

„Republica Moldova rămâne în continuare țară prioritară pe linia asistenței oficiale de dezvoltare a Cehiei, cu diverse proiecte în domenii precum gestionarea durabilă a resurselor naturale, buna guvernare, managementul deșeurilor, dezvoltarea socială incluzivă, agricultura şi dezvoltarea rurală”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Miroslav Stašek.

În cadrul discuției, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Veaceslav Dobîndă, a subliniat importanța valorificării întregului potențial de dezvoltare a sectorului economic și investițional, inclusiv prin organizarea, în timpul apropiat, a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe pentru cooperare economică. „Am exprimat recunoștința autorităților pentru asistența pentru dezvoltare valoroasă acordată țării noastre din partea Republicii Cehe, dar și pentru ajutorul umanitar oferit în gestionarea pandemiei COVID-19”, a menționat Veaceslav Dobîndă.

Un subiect al reuniunii a fost conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere între ambele state, precum și posibilitatea reducerii costurilor la serviciile de roaming.

Părțile au realizat un schimb aprofundat de opinii și cu privire la evoluțiile din regiune, inclusiv în procesul de reglementare transnistreană, și au convenit asupra consolidării cooperării și sprijinului reciproc în cadrul organizațiilor internaționale și regionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.