La două luni de la instalarea panourilor solare la Institutul Oncologic din Chişinău, acestea au generat 62 de mii de kW de energie electrică şi au adus instituţiei o economie de 117 mii de lei.
Solicitat de IPN, directorul Institutului Oncologic Victor Cernat a menţionat că panourile solare vor oferi instituţiei o economie de 25%-30% la energie electrică, iar valoarea anuală a acestora va fi de circa 700 de mii de lei. Pe perioada rece a anului însă economiile vor fi mai puţin evidente, întrucât cel mai mare randament îl au lunile cu mult soare.
Panourile, instalate pe o suprafaţă totală de 34 de ari, au adus mai multe beneficii pe lângă economisirea energiei consumate: sub panourile solare, instalate la o înălţime de 3 metri, a fost amenajată o parcare. Mai mult, Victor Cernat spune că prin intermediul proiectului finanţat de Guvernul Japoniei instituţia şi-a rezolvat una din cele mai mari probleme, şi anume reparaţia acoperişului. Astfel, au fost reparaţi 6 mii de metri pătraţi de acoperiş.
Victor Cernat a comunicat că Institutul Oncologic a solicitat finanţare pentru proiect de la Ambasada Japoniei în Moldova cu sediul la Kiev la finele anului 2009. Costul total al proiectului este de 5 milioane de dolari americani, oferiţi sub formă de grant.
Un alt proiect de conservare a energiei la Institutul Oncologic ţine de schimbarea geamurilor de la blocurile chirurgicale centrale. În acest context, din Fondul pentru Eficienţă Energetică au fost alocaţi peste 3 milioane de lei.