Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, a lansat iniţiativa de constituire a unei platforme parlamentare de dialog în format trilateral Republica Moldova-Ucraina-Polonia. Propunerea a fost făcută la întrevederea cu preşedinţii celor două ţări, Petro Poroşenko şi Bronisław Komorowski, transmite IPN.
Igor Corman a subliniat că proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova trebuie să devină unul naţional şi să fie acceptat de toţi cetăţenii, deoarece reprezintă un garant al stabilităţii şi dezvoltării ţării.
Bronisław Komorowski a menţionat că Republica Moldova poate prelua experienţa Poloniei în procesul de integrare europeană, precizând că asocierea la UE a Poloniei a fost un proces dificil, a necesitat schimbare de mentalitate, de eforturi susţinute, dar a generat creşterea nivelului de viaţă a cetăţenilor.
La rândul său, Petro Poroşenko a declarat că Ucraina susţine integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova. „Când Republica Moldova şi Ucraina vor avea o perspectivă clară europeană, atunci se vor profila premise reale pentru soluţionarea conflictului transnistrean”, a menţionat Petro Poroşenko.
Şi prim-ministrul Iurie Leancă a discutat cu preşedinţii Ucrainei şi Poloniei. „Apreciez această vizită drept un semn de susţinere a eforturilor Republicii Moldova de a construi o ţară democratică, o ţară europeană, o ţară stabilă, contribuind astfel la edificarea şi în regiune a unei securităţi pe care ne-o dorim cu toţii”, a subliniat şeful executivului, citat într-un comunicat de presă al instituţiei.
Iurie Leancă a salutat şi efortul Ucrainei de a-şi continua cursul european. „Împărtăşim aceleaşi valori europene cu poporul ucrainean şi mizăm în continuare pe sprijinul Poloniei şi al celorlalte ţări ale UE pentru realizarea reformelor de modernizare, astfel încât să ne atingem scopul nostru comun - aderarea la UE”, a menţionat premierul moldovean.
Dialogul liderului PLDM, Vlad Filat, cu cei doi şefi de stat a fost axat pe situaţia politică internă şi regională în preajma alegerilor parlamentare, probleme de securitate, importanţa solidarizării ţărilor din regiune pentru asigurarea securităţii, suveranităţii, integrităţii teritoriale, dezvoltării democratice şi avansării pe calea integrării europene.
Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii politice, cei doi preşedinţi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu presiunile, inclusiv economice, la care este supusă Republica Moldova, în contextul obiectivului său de apropiere de UE. În acelaşi timp, Bronislaw Komorowski şi Petro Poroşenko şi-au declarat solidaritatea cu ţara şi convingerea că, la alegerile din 30 noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova vor decide prin vot continuarea cursului european.