Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea acordului cu cabinetul de miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Yampil, semnat la Kiev pe 12 iunie anul curent. Podul va avea o lungime de peste 1400 de metri, două benzi de circulație și două trotuare pietonale pe ambele părți, transmite IPN.
Potrivit ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija, construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin partea de est a Republicii Moldova la rețeaua de drumuri trans-europene TEN-T, care va susține necesităţile cetăţenilor pentru mobilitate şi va facilita comerţul pe pieţele internă şi internaţională, precum şi va evidenția rolul pe care Republica Moldova îl are în calitate de nod între statele Uniunii Europene şi statele vecine.
În baza prevederilor acordului, Guvernul Ucrainei va asigura finanțarea pentru elaborarea proiectului tehnic, dar și construcția propriu-zisă a podului și a infrastructurii conexe pe teritoriul său. Republica Moldova va asigura construcția drumului de acces și a punctului de trecere a frontierei. În acest scop recent a fost aprobată alocarea resurselor financiare în Fondul rutier. Se propune ca până în finele anului să fie contractat și executat proiectul, iar lucrările de construcție a infrastructurii să fie lansate la începutul anului 2024. Estimativ lucrările de construcție a podului urmează a fi finalizate până la sfârșitul anului 2025, a spus ministrul.
Lilia Dabija a comunicat despre inițierea construcției drumului pe direcția Soroca-Arionești-Otaci de o lungime totală de aproape 40 de kilometri. Sectorul de drum nemijlocit ce este propus spre reabilitare, de asemenea, va asigura conexiunea cu noile rețele TEN-T.
În total, în anul 2023 pentru Fondul rutier au fost alocați 2,2 miliarde de lei din bugetul de stat pentru întreținerea și reparația drumurilor publice naționale.