Fiecare a doua grădiniţă din Republica Moldova a fost renovată din bani oferiţi de România. Lucrările au fost efectuate în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară „Investim în educaţie – investim în viitor. Reabilitarea infrastructurii preşcolare din Republica Moldova cu sprijinul Guvernului României”. Astfel, la 832 de grădiniţe din ţară au fost efectuate diferite lucrări de reparare şi renovare, iar beneficiari direcţi ai programului sunt peste 170 de mii de copii, transmite IPN.
La evenimentul de raportare a rezultatelor programului ambasadorul român la Chişinău, Daniel Ioniţă, a menţionat că important în acest proiect sunt nu atât cifrele, cele 23 de milioane de euro alocaţi, dar faptul că fiecare bănuţ a fost cheltuit cu folos. „Importantă este educaţia, important este că fiecare a doua grădiniţă a Republicii Moldova a beneficiat de acest program. Importanţi sunt oamenii, importanţi sunt fiecare din cei peste 200 de mii de beneficiari ai programului – copiii care frecventează grădiniţe la standarde europene, părinţi care se pot angaja astăzi ştiindu-şi copiii în siguranţă şi cadrele didactice care merg cu drag la serviciu”, a afirmat ambasadorul.
Potrivit lui, România a fost permanent alături de Republica Moldova, geografic, istoric, spiritual, politic, cultural şi din punct de vedere al tradiţiilor. Prin acest program drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană se consolidează pentru cetăţenii acestei ţări.
De asemenea, ambasadorul a anunţat că Guvernul României a hotărât să prelungească acest proiect şi în 2016. Astfel, va fi alocată o tranşă adiţională de trei milioane de euro pentru sistemul de învăţământ preşcolar.
Premierul Pavel Filip a menţionat că România rămâne cel mai consecvent sprijin al Republicii Moldova. Prim-ministrul a afirmat că educaţia este prioritatea numărul unu pentru guvernare, cetăţenii trebuie să aibă un nivel de cultură înalt pentru ca ulterior să fie încadraţi în munci cu valoare adăugată foarte înaltă. „Un stat se poate baza bine având trei piloni importanţi. Aceştia sunt supremaţia legii, infrastructura dezvoltată şi educaţia”, a afirmat Pavel Filip.
Mircea Eşanu, directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova care a implementat proiectul, a menţionat că în cadrul programului au fost schimbate acoperişurile a 268 de grădiniţe, 710 seturi de mobilier au fost distribuite către instituţiile preşcolare. De asemenea, în circa 240 de grădiniţe a fost modernizate sistemele de încălzire, iar 140 de instituţii au fost izolate termic.