Festivalul Internaţional de Limbă şi Cultură a întrunit elevi din 14 ţări ale lumii

Republica Moldova a găzduit în premieră în acest an Festivalul Internaţional de Limbă şi Cultură, cu genericul „Culorile lumii”. Astfel, pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac” elevi din România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, precum şi din Lituania, Kîrgîzstan, au prezentat cântece şi dansuri tradiţionale. În acest mod, participanţii din 14 state, inclusiv din Republica Moldova, şi-au reprezentat cultura şi limba ţărilor de origine. Evenimentul este organizat de către administraţia Festivalului Internaţional de Limbă şi Cultură, instituţia privată de învăţământ liceul teoretic „Orizont”, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, transmite IPN.

Prezentă la eveniment, viceministra educaţiei, Elena Cernei, a declarat că Festivalul constituie o ocazie minunată pentru a crea legături durabile de prietenie şi solidaritate între participanţi. Evenimentul este, de asemenea, şi o modalitate de incluziune în diferite universuri culturale. „ Într-o societate zguduită de conflicte şi manifestări de intoleranţă, sarcina noastră este de a nu permite prejudecăţilor şi stereotipurilor să arunce în umbră adevăratele valori umane”, a precizat Elena Cernei. În acest context, viceministra a specificat că, în ultimii ani, una dintre priorităţile majore ale Ministerului Educaţiei este promovarea educaţiei pentru toleranţă şi respect pentru diversitate.

Cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, consideră că Festivalul Internaţional de Limbă şi Cultură este unul dintre cele mai frumoase evenimente pe care le-a găzduit Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Petru Lucinschi a spus că în circumstanţele în care situaţia din întreaga lume se acutizează, pentru a depăşi problemele, este nevoie de o atitudine tolerantă faţă de alte culturi şi naţionalităţi.

La festival urmau să participe elevi din 15 state ale lumii. Însă, potrivit directorului filialei liceului „Orizont” din sectorul Ciocana al capitalei, Ümit Öz, reprezentanţii Belgiei nu au reuşit să ajungă din cauza atentatelor teroriste de la Bruxelles.

Într-o altă ordine de idei, directorul a declarat că acest festival reprezintă o modalitate de a promova culturile diferitor ţări. „Fiecare ţară reprezintă cultura, tradiţia, limba şi promovează aceste valori. Sunt copii de diferite religii şi etnii, astfel vrem să demonstrăm că putem trăi într-o lume paşnică, indiferent de valori sau religie”, a subliniat Ümit Öz.

Festivalul Internaţional de Limbă şi Cultură se desfăşoară începând cu anul 2003. Potrivit organizatorilor, evenimentul este un exemplu de spectacol care pune accentul pe diversitatea talentelor lingvistice din întreaga lume.

  • Ümit Öz despre festival.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.