Factorii care au „umflat” creşterea economică de anul trecut nu vor fi menţinuţi, expert

Creşterea economică de aproape 9% de anul trecut, deşi este cea mai înaltă  înregistrată până acum în Republica Moldova, nu este durabilă, notează directorul executiv al Centrului analitic independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor. Analizând structura creşterii Produsului Intern Brut (PIB), expertul menţionează că factorii principali care au catalizat avansul din 2013 se vor risipi în 2014, transmite IPN.

Potrivit lui Adrian Lupuşor, circa jumătate din acest avânt impresionant s-a datorat creşterii cu 41% a valorii adăugate brute în sectorul agricol. Însă, această evoluţie nu a avut la bază careva îmbunătăţiri structurale din sector, ci a fost alimentată de creşterea compensatorie după seceta din 2012. Este evident că în 2014 agricultura va înregistra performanţe mult mai modeste, având în vedere baza înaltă de comparaţie şi perpetuarea deficienţelor structurale din sector.

Expertul subliniază că un alt factor care a „umflat” creşterea economică din 2013 a fost deprecierea controlată a monedei naţionale faţă de dolar şi euro. Conform estimărilor, aceasta a adus suplimentar 1-1,5 puncte procentuale la creşterea PIB-ului de 8,9% din anul trecut. Respectiv, în 2014 vor dispărea efectele pozitive de scurtă durată a deprecierii monedei naţionale.

Adrian Lupuşor mai spune că avansarea volumului producţiei industriale cu 6,8% în 2013 nu este nimic altceva decât „temperatura medie din spital”. De fapt, sectoarele care au asigurat circa jumătate din valoarea adăugată brută din sector au rămas în declin. Mai mult decât atât, relansarea economică nu s-a reflectat în modul corespunzător asupra creării locurilor de muncă. Odată cu disiparea efectelor relansării sectorului agricol şi a performanţei mult mai modeste anticipată pentru anul 2014, rata de ocupare, cel mai probabil, va rămâne în proximitatea nivelului actual, care este şi unul din cele mai scăzute din regiune.

Expertul mai remarcă faptul că o creştere economică atât de rapidă şi alimentată, preponderent, de factori de scurtă durată este dificil de menţinut în timp, din cauza bazei înalte de comparaţie.

Dacă nu s-ar fi suprapus mai mulţi factori, cum ar fi recuperarea în agricultură şi deprecierea monedei naţionale, economia ar fi crescut cu doar 3%-3,5%. Având în vedere constrângerile menţionate, populaţia trebuie să se aştepte la o încetinire esenţială a creşterii economice în 2014, estimativ până la circa 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.