Doi copii şi părinţii lor au murit intoxicaţi

Doi copii în vârstă de 3 şi 5 ani şi părinţii acestora şi-au pierdut viaţa după ce s-au intoxicat cu bioxid de carbon în propria locuinţă. Familia, care este din satul Nişcani, raionul Călăraşi, a fost depistată joi, 25 februarie, de către vecini.

Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Diana Ţurcan, a declarat pentru IPN că preliminar s-a constat cei doi copii şi părinţii lor s-au intoxicat ca urmare a insuficienţei de oxigen în interiorul încăperii. Tragedia s-ar fi produs din cauza cazanului de încălzire defect. Pompierii au constatat că toate canalele de evacuare a gazului erau blocate şi niciun geam nu era deschis.

În acest context, pompierii atenţionează că oamenii, atunci când hotărăsc că vor să intaleze un cazane în locuinţă, trebuie să apeleze la un specialist, atât la procurarea lui, cât şi la instalare. „Un specialist le poate spune care sunt regulile de exploatare a cazanelor. De asemenea, canalele de evacuare ale cazanelor nu trebuie în niciun caz blocate pentru că acest lucru poate duce la situaţii excepţionale cu urmări fatale”, a menţionat Diana Ţurcan.

De asemenea, atunci când oamenii observă modificări în funcţionarea cazanului, sunete stranii, insuficienţă de oxigen, o ipoteză care trebuie luată în calcul este faptul că aparatul nu funcţionează bine. În acest caz, trebuie să fie apelate serviciile de urgenţă sau un specialist în domeniu.

Potrivit pompierilor, instalaţiile cu gaz, sobele de încălzit şi aparatele electrice trebuie folosite respectând normele de securitate şi normele antiincendiare. Cetăţenilor, de asemenea, li se recomandă să nu supraîncălzească soba, să aerisească încăperea când acolo se producere o ardere, fie în sobă, în şemineu, la un aparat electric de încălzit şi să sune la serviciile de urgenţă dacă au dureri de cap, greaţă şi bănuiesc o emanare de monoxid de carbon.

Mai multe informaţii despre cum poate fi creată o locuinţă fără pericole şi cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

REPEMOL propune părinţilor şi un filmuleţ despre cum aceştia îşi pot proteja copiii de intoxicaţii cu monoxid de carbon. Video poate fi vizualizat aici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.