Doar o treime dintre părinţi cunosc cum sunt cheltuiţi banii plătiţi la şcoală, studiu

40,2% din părinţii care achită plăţi formale sau neformale în instituţiile de învăţământ o fac pentru că aşa procedează şi ceilalţi părinţi. Alţi 15% au convingerea că în acest fel contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor fizice din şcoală şi la calitatea studiilor, arată un studiu realizat de Institutul de Politici Publice şi „CBS-AXA”, cu sprijinul Soros Moldova, transmite IPN.

5,8% dintre părinţii care au avut calitatea de respondenţi în cadrul studiului au menţionat că sunt impuşi să achite plăţile stabilite de administraţia şcolii, iar alţi 21%  au semnalat că le este frică de o eventuală izolare a copiilor din cauza neachitării taxelor solicitate. 16% dintre respondenţi au spus că au temerea că, în cazul neachitării plăţii cerute de către administraţia şcolii, ar putea apărea careva probleme.

Acelaşi studiu arată că doar 38% dintre părinţi cunosc cum sunt cheltuiţi banii pe care îi plătesc în cadrul şcolii. În ansamblu pe ţară, nivelul de transparenţă a activităţii financiare a asociaţiilor de părinţi este foarte jos, iar bugetul a fost făcut public de doar câteva asociaţii.

Marea majoritate a părinţilor sunt nemulţumiţi de calitatea studiilor pe care le obţin copiii. Părinţii sunt deranjaţi de programul de studii prea încărcat, dotarea tehnico-materială insuficientă, modul de organizare a examenelor de bacalaureat.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1107 respondenţi şi este reprezentativ la nivel naţional. Marja de eroare este de 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.