21 de şcoli şi grădiniţe din Chişinău nu au momentan lucrători medicali. Medicul igienist al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Constantin Manic, susţine că problema este mai veche, cauza fiind salariile mici.
„Vin multe persoane să se angajeze, dar când aud de salariu de 936 de lei, se întorc şi se duc”, a menţionat medicul, contactat de IPN. Propunerile de majorare a salariului, adresate autorităţilor locale şi centrale, rămân deocamdată fără răspuns.
Constantin Manic spune că, mai ales în această perioadă, este nevoie de medici în instituţiile de învăţământ, dat fiind incidenţa sporită a maladiilor virotice acute ale sistemului respirator. În februarie, la copiii cu vârsta de 2-7 ani au fost înregistrate 946 de cazuri, la cei de 7-19 ani – 1291 de cazuri.
Directorul adjunct al grădiniţei 116 din sectorul Buiucani, Elizaveta Moşneaga, spune că medicul a demisionat în toamnă şi instituţia a fost nevoită să angajeze un specialist prin cumul, care vine la grădiniţă de trei ore pe zi. Cât timp nu este medic, funcţiile sunt exercitate de către director. „Este dificil, deoarece sunt 270 de copii care trebuie verificaţi în fiecare zi. De asemenea, medicul trebuie să avizeze meniul, să calculeze kilocaloriile şi altele”, a subliniat Elizaveta Moşneaga.
În Chişinău sunt 152 de grădiniţe şi 147 de şcoli.