Decizie a Comitetului ONU în cazul unei victime a violenței domestice

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor constată încălcarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor. Decizia a fost emisă după ce Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu Equal Rights Trust, a depus cererea în numele unei femei, al cărei soț a supus-o la acte de violență domestică în timpul căsătoriei. Abuzul s-a manifestat fizic, verbal și emoțional și, în cele din urmă, a dus la moartea violentă a femeii, transmite IPN.

Comitetul a constatat că Republica Moldova, inclusiv autoritățile, funcționarii, instituțiile, practicile și legislația sa, a eșuat să exercite diligența cuvenită, să investigheze în mod adecvat plângerile repetate ale femeii cu privire la violența în familie și să îi ofere protecție legală, consiliere și reabilitare.

„Eșecul unui stat parte a Convenției de preveni actele de violență de gen împotriva femeilor, în cazurile în care autoritățile sunt sau ar trebui să fie conștiente de riscul unor astfel de violențe; sau eșecul de a investiga, de a atrage la răspundere făptașii, precum și de a oferi despăgubiri victimelor și supraviețuitorilor unor astfel de fapte, oferă permisiunea tacită sau încurajarea de a comite acte de violență de gen împotriva femeilor. Comitetul a constatat că Republica Moldova a încălcat obligațiile sale pozitive de a o proteja pe acea femeie de la discriminare”, se arată într-un comunicat de presă al Promo-LEX.

Protocolul opțional la Convenție permite depunerea plângerilor individuale din numele victimei, cu condiția că aceasta își dă consimțământul. În cazul în care consimțământul nu poate fi obținut, autorul plângerii poate justifica acțiunea în numele victimei fără un astfel de consimțământ. Comitetul a constatat că Promo-LEX era în drept să prezinte plângerea în numele femeii după moartea acesteia și, prin urmare, fără consimțământul ei expres, subliniind că această constatare este în interesul justiției și al prevenirii impunității.

Promo-LEX precizează că aceasta este deja a doua decizie a Comitetului împotriva Republicii Moldova. Prima decizie a fost emisă în 2016 pe o altă cauză, care de asemenea, se referă la violență în familie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.