Datoriile consumatorilor casnici pentru apă se ridică în capitală la 400 de milioane de lei

Datoriile populaţiei pentru apă se ridică în capitală la 400 de milioane de lei, din care partea leului o reprezintă diferenţa dintre consumul indicat de contoare şi pierderile din interiorul blocurilor locative. Furnizorul, SA „Apă-Canal Chişinău”, îndeamnă toţi consumatorii de apă să achite la timp facturile, transmite IPN.

Într-un comunicat al întreprinderii se menţionează că „Apă-Canal Chişinău” este o întreprindere comercială, care îşi desfăşoară activitatea datorită volumului de apă livrat, dar şi a nivelului de achitări. Neacumulând pe conturi sumele necesare, furnizorul de apă este în imposibilitatea de a achita, la rândul său, serviciile prestate de către alţi furnizori. Aceasta ar însemna un risc ca întreprinderea să fie deconectată de la serviciile în cauză, ceea ce ar putea stopa activitatea furnizorului de apă în ansamblu.

În comunicat se mai spune că majoritatea consumatorilor îşi amintesc de facturile pentru apă doar după ce reprezentanţii furnizorului iniţiază procesul de debranşare a casei de la apeductul municipal. Orice debranşare rezultă doar după câteva luni de tentative eşuate de negocieri şi conlucrare cu responsabilii de exploatarea blocurilor.

Potrivit „Apă-Canal Chişinău”, recuperarea datoriilor prin intermediul instanţelor de judecată ar însemna achitarea unor sume financiare suplimentare de către gestionarii fondului locativ pentru taxele de stat şi  taxele pentru executările judecătoreşti, care sunt împovărătoare. „Din experienţa noastră, practic, toate procesele de judecată intentate sunt câştigate de furnizor, întrucât în instanţă nu poate fi negat faptul prestării reale a serviciilor de furnizare a apei potabile la hotarul de delimitare a proprietăţilor. Aceasta, însă, nu întotdeauna este o soluţie de ieşire din impas, ţinând cont de starea economico-financiară austeră a unora dintre aceste persoane juridice”, se spune în comunicat.

Întreprinderea menţionează că cel mai neplăcut este faptul că la atestarea situaţiei financiare precare, conducerea unor aşa-numiţi gestionari, recurg la diverse stratageme şi tertipuri, inclusiv cu antrenarea masivă a locatarilor şi membrilor unor partide politice şi asociaţii obşteşti, la acţiuni ilegale de şantaj a conducerii furnizorului, cum ar fi blocarea căilor de acces a transportului auto din municipiu, pichetarea sediilor Primăriei municipiul Chişinău, SA „Apă-Canal Chişinău”, atacuri de dezinformare prin intermediul mass-media etc. Furnizorul îndeamnă insistent să se renunţe la astfel de practici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.