În ultimele patru luni, în raionul Taraclia au căzut cantități insuficiente de precipitații. Deși au fost semănate toate culturile de toamnă, acestea nu au încolțit, în condițiile lipsei de umiditate, a menționat un reprezentant al Direcției agricultură din raion, în cadrul unei discuții online a responsabililor direcțiilor agricultură din teritoriu cu ministrul Viorel Gherciu, transmite IPN.
Ascultând despre problemele cu care se confruntă agricultorii, ministrul a spus că este necesară reabilitarea sistemelor de irigare. Mai mulți parteneri internaționali de dezvoltare, cu care a discutat, au manifestat disponibilitatea de a finanța proiecte în acest sens în Republica Moldova. Oficialul nu a specificat dacă finanțarea presupune alocare de credite sau granturi, dar a spus că, deși este un lucru costisitor, reabilitarea sistemele de irigare este necesară. O strategie cum se va face acest lucru este deja elaborată. Chiar și așa, sistemele de irigare nu vor soluționa pe deplin problema lipsei precipitațiilor, întrucât resursele de apă sunt limitate. În condițiile climaterice care există, producătorii agricoli sunt încurajați să planteze culturi rezistente la secetă.
Reprezentantul Direcției agricultură din raionul Taraclia s-a referit și la stațiile antigrindină, precizând că rachetele lansate de acestea protejează de grindină doar 25 la sută din suprafața culturilor agricole. Problema a fost abordată și de un reprezentant al Direcției agricultură din raionul Șoldănești. Pierderile agricultorilor din raion în urma intemperiilor din mai-iunie anul curent se ridică la câteva milioane de lei.
Legat de acest aspect, ministrul agriculturii și industriei alimentare a spus că, pe lângă măsurile pe care le iau autoritățile, e necesar și agricultorii să se asigure. „Vom încuraja agricultorii să practice asigurarea în agricultură, inclusiv asigurarea împotriva ploilor cu grindină”, a fost mesajul oficialului.
Potrivit ministrului, pentru prima dată în ultimii ani, Fondul de subvenționare în agricultură a fost majorat cu peste 400 de milioane de lei, iar pe viitor se vor purta discuții ca acest fond să crească în continuare.