Campanie de reciclare a deșeurilor de echipamente electronice, pentru un consum rațional

Începând cu 14 octombrie, timp de o lună, populația, dar și instituțiile vor fi încurajate să colecteze și să predea deșeurile de echipamente electronice și electrice (DEEE) operatorilor autorizați. Este parte a unei campanii lansate de Asociația Obștească EcoDigital, care se alătură  în acest fel Zilei internaționale a DEEE-urilor. Inițiativa este marcată pe 14 octombrie, la propunerea Asociației Internaționale a Organizațiilor Producătorilor cu Responsabilitate față de Deșeuri Electronice (WEEE Forum), fiind la a patra ediție, transmite IPN.

Prin această campanie se urmărește conștientizarea rolului fiecărui cetățean în asigurarea circularității produselor electronice. Organizatorul, EcoDigital, implementează proiectul „Reciclăm deșeuri de echipamente electronice și electrice și realizăm obiective de dezvoltare durabilă”. Scopul campaniei „Moldova reciclează DEEE-uri” este implicarea activă a populației și instituțiilor din țară în colectarea și predarea DEEE-urilor acumulate către operatorii autorizați (Moldrec sau EcoREcycling), partenerii proiectului și diseminarea de informații și date relevante pentru a stimula un spirit participativ și un consum rațional în rândul populației din Republica Moldova. 


Pandemia COVID-19 și-a pus și mai mult amprenta asupra provocărilor poluării cu DEEE-uri, pe seama creșterii consumului de produse electronice. Potrivit unui studiu recent, în Uniunea Europeană cererea de computere personale și tablete a crescut cu 4,6%, de la an la an, până în decembrie 2020. În acest context, apare problema conștientizării de către utilizatori a opțiunilor care există pentru echipamentele lor la sfârșitul vieții, precizează un comunicat de presă emis de EcoDigital.

Potrivit unor date ale ONU, citate în comunicatul EcoDigital, în anul 2021 „fiecare persoană produce în medie 7,6 kg de DEEE-uri, ceea ce înseamnă că vor fi generate 57,4 milioane de tone în întreaga lume. Doar 17,4% din aceste deșeuri electronice care conțin un amestec de substanțe dăunătoare și materiale prețioase vor fi înregistrate ca fiind colectate, tratate și reciclate corespunzător. Restul, din păcate, ajung a fi gestionate necorespunzător prin eliminare în amestec cu gunoiul menajer sau aruncate în locuri interzise. Problema enunțată rezultă și prin pierderi de resurse, care ar putea fi reintroduse într-un  nou circuit economic. Ca exemplu, conform datelor WEEE Forum, prin reciclarea fiecărui milion de telefoane mobile uzate, ar putea fi recuperate 16 000 kg de cupru, 350 kg de argint, 24 kg de aur și 14 kg de paladiu”.

La finele campaniei vor fi desemnați cei mai activi Ambasadori ai e-Reciclării, care vor fi premiați de implementatorii și partenerii proiectului.

Prin intermediului proiectului „Reciclăm
deșeuri de echipamente electronice și electrice și realizăm obiective de dezvoltare durabilă”, lansat în martie 2021, s-a reușit extinderea rețelei punctelor de colectare de mici și mari dimensiuni, atât în municipiul Chișinău,cât și în fiecare raion. În total, 190 puncte de colectare sunt disponibile pe Harta punctelor de colectare actualizată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.