Campanie de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață

Gheața bazinelor acvatice este foarte subțire, iar aflarea pe ea este periculoasă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o campanie de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață, pe parcursul căreia salvatorii vor monitoriza iazurile și lacurile din țară pe parcursul sezonului rece, transmite IPN.

Aflarea pe gheață este periculoasă când temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus și dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii atenționează maturii să nu lase nesupravegheați copiii în preajma bazinelor acvatice. Părinții sunt rugați să nu le permită copiilor schiatul, patinajul, dar și ieșirea pe gheață.

Dacă gheața cedează și persoana se prăbușește în apă, trebuie să încerce să urce cu pieptul pe marginea gheții, cu mâinile îndreptate în față. Odată ieșită din apă, nu trebuie să se ridice în picioare, ci să se miște târâș spre mal.

Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbușit sub gheață.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în râurile și bazinele acvatice din țară se prognozează distrugerea treptată а formațiunilor de gheață. Gheața este subțire, fragilă și îmbibată cu apă, ieșirea pe ea prezintă pericol.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.