Jocurile de noroc sunt un pericol pentru oamenii dependenți de acestea. De aceea, publicitatea lor trebuie reglementată, consideră autorul proiectului, înregistrat în Parlament, care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc. Pe de altă parte, agenții economici din domeniu spun că prevederile proiectului propus spre dezbateri publice aduc mai multe riscuri și că acest tip de business nu poate exista fără publicitate, transmite IPN.
Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, autorul proiectului, precizează că scopul inițiativei este de a proteja oamenii de un viciu. Proiectul nu se referă la interzicerea jocurilor de noroc sau a loteriilor, ci la reglementarea publicității jocurilor de noroc. În opinia sa, Moldova este una din cel mai liberale state la capitolul publicitate a jocurilor de noroc, de aceea crede că trebuie să se ajungă și aici la soluții optime pentru toți. Proiectul prevede interzicerea sub orice formă a publicității jocurilor de noroc, pariurilor și loteriilor. Dumitru Alaiba a mai adăugat că, în această situație veniturile statului sunt secundare sănătății populației.
Vadim Dermenji, director general la Loteria Moldovei, este de părere că inițiativa presupune riscuri financiare majore pentru stat, inclusiv de imagine. De exemplu, este produsă emisiunea televizată ca element de marketing, fondul de premii pentru emisiune se formează din contul biletelor de loterie vândute până acum, respectiv, Loteria Moldovei este obligată să împartă câștigurile din aceste fonduri, deoarece sunt banii jucătorilor. „Dacă va fi închisă publicitatea, statul va băga mâna direct în buzunarul jucătorilor și a celor care deja au procurat bilete”. spune el. De asemenea, dacă va fi interzisă publicitatea, mai există riscul ca site-urile ilegale să beneficieze de această situație, iar presiunile asupra sectorului loteriei și pariurilor sportive pot zădărnici eforturile de a reglementa sectorul legal al jocurilor de noroc din țară.
Leonid Oleinicenco, președintele Federației Moldovenești de Fotbal, este de părere că, dacă loteriile și jocurile de noroc se bazează pe o miză aleatorie, rezultatul neputând fi anticipat, atunci pariurile sportive se bazează pe o analiză și cunoștințele în domeniu a pariatorului. Pe FMF o interesează stimularea investițiilor private în sport. Spre regret, spune el, în situația economică actuală din țară, singurele companii private care investesc în sport sunt companiile de pariuri sportive. Există probleme de trucare a unui rezultat sportiv, iar atragerea a cât mai multor companii de pariuri sportive ar da posibilitatea pentru organizatorii de competiții să afle din prima sursă informații.
Conducătorul unui centru psiho-social care oferă ajutor persoanelor dependente, inclusiv celor de jocuri de noroc, a declarat că, dependența de jocuri de noroc este o boală și simptomele sunt similare dependenței de alcool sau droguri. Respectiva dependență duce la micșorarea imaginii de sine, odată cu pierderile regulate în jocuri, și duce la datorii. Dependența de jocuri de noroc duce la o dereglare psihică care are drept consecință dereglări somatice. Jucătorii au somn prost și halucinații auditive. Repede se formează dependența de jocuri a tinerilor. Un mare rol are aici publicitatea, consideră el. În alte state, loteriile naționale previn populația despre riscurile dependenței și consecințele care pot interveni, ceea ce nu se întâmplă în Moldova.
Proiectul PAS urmează să fie supus votului în plenul Parlamentului.