Alimentaţia copiilor în instituţiile de învăţământ este grija autorităţilor, ministru

Managerii şcolilor şi grădiniţelor nu au dreptul să colecteze bani de la părinţi pentru alimentaţia copiilor. Ministrul educaţiei, Corina Fusu, a declarat într-un briefing de presă că alimentarea gratuită a elevilor din clasele primare, dar şi a celor din clasele a V-XII-a din raioanele de est ale republicii este sarcina Ministerului Educaţiei şi a administraţiei publice locale, transmite IPN.

Ministrul educaţiei a precizat că norma financiară pentru alimentarea unui elev este de 7,45 lei, incluzând dejunul. Dacă părinţii vor ca elevul să ia şi prânzul la cantina şcolii, trebuie să acopere aceste cheltuieli. Preţul se stabileşte de către autorităţile publice locale. Cadrele didactice sau managerii şcolari nu au dreptul să colecteze aceşti bani.

Referitor la alimentaţia copiilor din grădiniţe, normativele financiare stabilite pentru anul 2016 variază între 6 şi 18,65 lei, în funcţie de programul de activitate a grădiniţei (4 ore, 12 ore). Din suma respectivă statul acoperă două treimi, iar o treime constituie contribuţia părinţilor. Și în acest caz nici educatorii, nici asistentele, nici managerul nu trebuie să se ocupe de colectarea banilor.

Corina Fusu a precizat că se fac colectări ilicite de bani şi pentru grupele cu program prelungit, fenomen larg răspândit în special în municipiul Chişinău, unde părinţii sunt încadraţi în câmpul muncii şi nu au posibilitatea să ia copilul acasă imediat după încheierea orelor de studii. „Cererea pentru grupele cu program prelungit este foarte mare, însă autorităţile administraţiei publice locale pot decide organizarea lor doar în cazul identificării resurselor în acest scop. Nu este permisă organizarea grupelor sau claselor cu ore de meditaţie şi nu există prevederi legale în context. De asemenea, nu se admite desfăşurarea lecţiilor particulare în instituţiile de învăţământ. Chiar și aşa, cele mai multe sesizări din partea părinţilor pe care le-a primit Ministerul Educaţiei vizează meditaţiile, pregătirea temelor pentru acasă cu învăţătorii claselor primare, lecţiile particulare la unele discipline şcolare precum matematica şi limba străină”, a spus ministrul.

Potrivit datelor obţinute de către Ministerul Educaţiei, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, taxele percepute de către profesori pentru aceste activităţi variază între 50 şi 2000 de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.