7 din 10 clădiri cu destinaţie publică sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi

Şapte din 10 clădiri cu destinaţie publică din Chişinău sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi – arată o evaluare efectuată în cadrul proiectului „Acces pentru toţi”, implementat de către Asociaţia „Motivaţie”. Membrii asociaţiei s-au arătat dezamăgiţi de situaţia din ţară în această privinţă, dar şi de atitudinea multor prestatori de servicii publice, transmite IPN.  

Ion Emilian, specialist în ajustări spaţiale, a declarat că au fost organizate mai multe maratoane de evaluare a accesibilităţii clădirilor cu destinaţie publică. Au fost evaluate 188 de clădiri în municipiul Chişinău şi 153 în celelalte trei regiuni (Cahul, Hânceşti şi Edineţ). Potrivit lui Ion Emilian, în oraşul Chişinău 73% din clădiri sunt inaccesibile, 15% parţial accesibile şi doar 12% accesibile, un rezultat apropiat de cele din Hânceşti şi Edineţ. La Cahul, procentajul clădirilor accesibile este de 17,46%, cel al clădirilor parţial accesibile de 20,63%, iar cel al clădirilor inaccesibile de 62%. Rezultatele evaluării au fost adăugate la Harta Accesibilităţii, care poate fi accesată online la www.motivatie.md/harta-accesibilitate/.

Specialistul a menţionat faptul că la Chişinău doar una din cele şapte asociaţii teritoriale ale medicilor de familie are rampă de acces şi niciuna nu are locuri de parcare sau veceuri pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Problema accesibilităţii în Moldova este stringentă şi pentru noi chiar şi o singură rampă instalată e un rezultat enorm”, a menţionat Ludmila Iachim, directoare de proiect. Asociaţia „Motivaţie” va cere introducerea unor sancţiuni mai aspre atât pentru cei care autorizează edificii ce nu îndeplinesc cerinţele de accesibilitate , cât şi pentru cei care le construiesc.

„Acces pentru toţi 2013-2014” este o continuare a proiectului „Liber în acţiune 2011-2012”, având scopul să diminueze discriminarea persoanelor cu dizabilităţi prin promovarea şi îmbunătăţirea accesului fizic la infrastructura socială. Proiectul a fost implementat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova  prin Programul Egalitate şi Participare Civică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.