Victor Stepaniuc: Comportamentul PDM nu a satisfăcut nici occidentalii, nici Rusia

Comportamentul Partidului Democrat de după anul 2014 nu a satisfăcut nici occidentalii, nici Rusia, iar participarea principalilor actori geopolitici în depășirea crizei din Republica Moldova este un fenomen. Opiniile au fost exprimate de politologul Victor Stepaniuc la dezbaterile publice cu tema: „Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul extern”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Victor Stepaniuc consideră că participarea principalilor actori geopolitici, inclusiv în depășirea crizei politice și de putere în Republica Moldova este un fenomen.

„Desigur este un fenomen, dar totodată, trebuie să spunem că au mai existat cazuri când marile puteri, pe anumite poziții, în anumite zone, în anumite regiuni ale globului, au atins niște compromisuri. Cazul Republicii Moldova nu mi se pare atât de complicat, deoarece Partidul Democrat, comportamentul acestuia, mai ales după anul 2014, desigur nu putea satisface nici occidentalii, nici Rusia. Dacă să vorbim despre Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană –acești actori geopolitici importanți – desigur că ei au vrut să-și mărească influența în Republica Moldova, dar totodată, regimul pe care ei au contat, l-au văzut un regim democratic, cu rezultate importante și în viața socială, și economică. Această modernizare europeană, care a fost promisă poporului nostru încă înainte de 2009 și mai ales după 2009, ea trebuia să aibă niște rezultate. Și până la urmă, în viziunea mea, diplomații străini, care lucrează aici în Republica Moldova, știu a analiza și ei urmăresc fenomenele noastre sociale, politice și economice în fiecare zi. Ei fac rapoarte săptămânal referitor la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Regimul Partidului Democrat nu putea să-i satisfacă mai ales după furtul miliardului”, opinează politologul.

Potrivit lui, partenerii externi nu au putut fi satisfăcuți nici de faptul că, ani la rând, organele de drept nu au dorit să caute făptașii. De asemenea, nu putea fi insuflată încredere nici atunci când era evident că nu este clar unde sunt banii acordați de Occident pentru finanțarea proiectelor. „Modificarea legislației, hotărârile Curții Constituționale, crearea detașamentelor paramilitare și multe alte lucruri demonstrau că în față este un regim cu apucături totalitare, de care de fapt nu există în Europa. Detașamente paramilitare nu și-a permis niciun dictator în ultimii 30 de ani”, a notat Victor Stepaniuc.

Potrivit lui, „felul de a acapara puterile și de a le pune sub dictatul Partidului Democrat este un lucru absolut nemaiîntâlnit în Europa, când sistemul judecătoresc este controlat, când judecătorii se tem și nu e clar de ce și de cine se tem”. Politologul a mai spus că „procuratura a devenit un monstru care nu se supune suveranității naționale, nici Constituției și nici poporului, ci știe doar să deschidă dosare împotriva oponenților politici, fapt ce demonstrează înrtegimentarea în favoarea partidului respectiv”.

„Este un fenomen nou, și în viziunea mea occidentalii l-au observat, când Partidul Democrat de la Guvernare a fost criticat și a avut o opoziție și de stânga și de dreapta. De fapt, este un caz mai rar întâlnit în viața politică”, a mai spus Victor Stepaniuc.

Politologul consideră că aceste două grupări de opoziție au demonstrat prin mesajul lor din cadrul alegerilor și în perioada post-alegeri că ei sunt gata să meargă la compromisuri. „Indiscutabil că occidentalii au observat chestiunea asta și asta era favorabil și intereselor de perspectivă a modernizării țării noastre, a influenței în zona noastră, așa numita Securitate Regională, și asta convenea și rușilor, și SUA, și Uniunii Europene”, a spus Victor Stepaniuc.

Politologul a mai precizat că soluția identificată este o chestiune temporară și că va apărea necesitatea ca fiecare forță externă să își întărească pozițiile în Republica Moldova. „Cu UE a fost mai simplu pentru că și înainte de alegeri, și în timpul alegerilor și după alegeri, au arătat neîncredere în Partidul Democrat. Americanii s-au decis mai greu să ia o poziție decisivă, dar până la urmă s-au decis, pentru că și în cadrul PDM au apărut persoane care au spus că nu trebuie să se ajungă la confruntări”, a specificat Victor Stepaniuc.

„Un moment mobilizator ar trebui să fie faptul că, în momentele de criză, s-au găsit politicieni din actuala majoritate parlamentară care au decis să lase conflictele și contradicțiile geopolitice în planul doi și să încerce să organizeze o guvernare, cu un program”, a spus politologul.

Victor Stepaniuc a mai precizat că acest program este limitat și, dacă ar fi revizuit, ar permite societății moldovenești să se formeze ca o națiune consolidată, cu idealuri, idei de modernizare și cu perspective de revigorare a economiei și ale altor priorități. „Noi suntem un stat mic, iar statele mici trebuie să urmărească pânzele unei corăbii, să prindă vântul prielnic. Dacă astăzi este convenabil să lucrăm cu acești trei parteneri, atunci să lucră, și mâine, și poimâine.”, a spus Victor Stepaniuc, care a mai precizat că Republica Moldova trebuie să rămână un stat neutru, care să devină o zonă a cooperării dintre Est și Vest. „Mie mi se pare că diplomații americani și cei europeni înțeleg specificul Republicii Moldova. Noi ne aflăm într-o zonă mai deosebită, deci, posibilități de dezvoltare există”, a mai precizat politologul

În ziua de luni, 24 iunie, IPN a organizat dezbaterile publice „Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul intern”. La ele au participat reprezentanții partidelor parlamentare –Partidul Democrat și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. La dezbateri au fost invitați și reprezentanții Partidului Socialiștilor și ai Partidului Șor care nu au răspuns invitației.

Dezbaterile publice „Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul extern”, constituie ediția a 112-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.