Victor Chironda: Primăria Chișinău promovează autorizarea unor construcții abuzive în preajma UTM

Conducerea Primăriei Chișinău promovează autorizarea unor construcții abuzive a complexelor imobiliare în preajma Universității Tehnice din Moldova, pe terenul pe care este amplasat în prezent Cinematograful Patria Lukoil. Este imposibil de a construi blocuri multietajate în această regiune, deoarece zona are codul C3, adică este o zonă comercială și aici pot fi construite doar magazine, teatre, cinematografe, nu și locuințe, a menționat Victor Chironda, ex-viceprimar, în cadrul unei conferințe de presă de la IPN.

Victor Chironda a precizat că la 14 iunie curent UTM a publicat o scrisoare deschisă în adresa primarului capitalei Ion Ceban, în care atenționează că în preajma universității se va construi un ansamblu locativ cu până la 17 etaje, pe terenul pe care actualmente este amplasat Cinematograful Patria Lukoil. Potrivit autorilor scrisorii, aceste construcții pot avea loc doar cu acordul UTM. Doar că reprezentantul companiei care urmează să construiască complexul multifuncțional a spus că acest lucru se va întâmpla cu sau fără acordul universității, a subliniat Victor Chironda.

Există un proiect de plan urbanistic zonal care prevede construcția a patru blocuri locative, cu îmbulzirea blocurilor și cu „bombonele” că urmează a fi construită în apropiere o grădiniță și că va fi amenajat un spațiu verde, a specificat Victor Chironda.

Potrivit fostului viceprimar, compania care urmează să desfășoare lucrările de construcție ar fi recurs la un șiretlic. Zona respectivă este una de parc și propune construcția unui centru multifuncțional pentru UTM. Este un complex multifuncțional de sedii, nu este clar din ce surse trebuie să fie reconstruită clădirea Patria Lukoil, nu mai vorbim despre indicatori și indici urbanistici – patru blocuri cu 13, 15 și 17 etaje urmează să fie amplasate în acest loc, a atenționat Victor Chironda.   

Totodată, Victor Chironda a spus că primarul Ion Ceban vine cu acuzații la adresa UTM și neagă că la Primărie ar exista un demers pentru a autoriza construcția unui complex multifuncțional în această regiune. Dar informația poate fi verificată pe site-ul Direcției arhitectură și urbanism. Mai multe construcții sunt pe teritoriul și în preajma UTM, iar unele trebuiau să ajungă în posesia profesorilor de la universitate. Întrebarea este când au fost înstrăinate aceste terenuri.

Compania care urmărește să construiască complexul multifuncțional cu patru blocuri este una care se bucură de succes la Primăria Chișinău. Ar fi vorba de X-Factor Grup. Această companie ar fi oferit gratis sediul Cinematografului Patria Lukoil pentru refugiații ucraineni, iar acest lucru nu ar fi fost reflectat într-un document oficial. Probabil, una din condițiile ca clădirea Patria Lukoil să fie oferită gratis refugiaților a fost înțelegerea ca Primăria și CMC să voteze Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru această regiune a orașului, care include și construcția complexului multifuncțional cu patru blocuri, a presupus Victor Chironda.

Ar fi bine ca CMC să respingă acest PUZ. În prezent Consiliului municipal Chișinău îi sunt prezentate spre examinare circa 40 de planuri urbanistice zonale, dar majoritatea sunt pentru a legaliza abuzuri, afirmă fostul viceprimar „Doar eu am contestat patru tentative de a emite acte permisive pentru construcții. Cred că există motive de investigații pentru organele competente. Posibil, este trafic de influență și abuz de putere”, a conchis Victor Chironda.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.