Vadim Ceban: Moldovagaz va solicita sprijinul Gazprom

Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz” va solicita sprijinul tuturor acționarilor, inclusiv al companiei ruse „Gazprom”. Va solicita să fie luată în considerare posibilitatea de a amâna plățile sau de a acorda împrumuturi pe termen scurt pentru a acoperi valoarea devierilor financiare. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Pentru a depăși actuala criză, Ceban, de asemenea, propune restituirea către „Moldovagaz” a TVA. Potrivit lui, astfel va fi evitată creșterea devierilor de tarif în valoare de cel puțin 22 de milioane de dolari, transmite IPN.

Vadim Ceban consideră că Guvernul ar trebui să examineze posibilitatea majorării compensațiilor bugetare pentru consumatorii casnici.

Potrivit lui, compania va continua să optimizeze costurile. „Pe termen lung, industria trebuie adusă pe piața liberă, unde prețul pentru consumatorii casnici și producători diferă semnificativ”, mai menționează Vadim Ceban.

În luna ianuarie, Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali, cu TVA inclus, este 11,08 lei. Potrivit reprezentanților „Moldovagaz”, dacă se menține un preț de achiziție mai mare de 600 de dolari, se impune o majorare a tarifului.  Potrivit calculelor –  14,7 lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.