Va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale

În Republica Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale, potrivit unei hotărâri, aprobate de Guvern. Inițiativa face parte din Strategia securității informaționale a Republicii Moldova pentru anii 2019-2024 și are drept scop de a asigura un nivel înalt de securitate informațională și cibernetică, transmite IPN.

Consiliul coordonator va fi un organ colectiv, cu atribuții consultative și operaționale, fără personalitate juridică. Entitatea va estima nivelul pericolului asupra securității informaționale la nivel național și va propune acțiuni pentru rezolvarea incidentelor semnalate.

Activitatea consiliului va fi concentrată pe patru segmente: cibernetic, cu rol de identificare și examinare a incidentelor de securitate; operațional, cu rol de identificare a știrilor din spațiul informațional, care ar putea afecta securitatea informațională a țării; mediatic, cu rol de evaluare a factorilor care ar putea prejudicia integritatea instituțională a mediilor de informare de pe platformele virtuale; și civic-privat, cu unele atribuții, între care prezentarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului privind accesul liber la resursele informaționale.

Membrii Consiliului coordonator pentru asigurarea securității informaționale vor fi reprezentanții persoanelor juridice de drept public și privat, care se vor întruni în ședințe ordinare și extraordinare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.