UE susține alte 14 companii și cinci ONG-uri din sudul țării

Paisprezece antreprenori din regiunea Cahul au primit granturi de la 15000 până la 30000 de euro fiecare pentru dezvoltarea sectorului privat. Granturi de până la 20000 de euro fiecare au primit și două organizații nonguvernamentale, iau trei asociații obștești, din aceeași regiune, s-au ales cu un suport de 1620 de euro fiecare. Asistența a fost oferită de Uniunea Europeană în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, transmite IPN. 

„Asistența acordată în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie este însoțită de activități de mentorat și traininguri, care, în cele din urmă, vor stimula crearea de locuri de muncă și vor dezvolta afacerile locale”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, la ceremonia de înmânare a certificatelor de grant către antreprenori și ONG-uri.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția a doua, acoperă domenii diverse de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție. În total, afacerile susținute vor crea peste 100 de noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunea Cahul.

Piotr Mihov din satul Burlacu, raionul Cahul, cultivă șase soiuri de struguri de masă și administrează 1855 ha de teren agricol, dintre care 3,8 ha este irigat prin picurare. Grantul obținut, de aproape 30 de mii de euro, dar și contribuția proprie, vor fi investite în achiziționarea unui sistem de irigare prin picurare pentru suprafața de 30 ha de viță de vie.
Grație finanțării UE, vom rezolva câteva probleme vitale pentru întreprinderea noastră, mai exact vom diminua dependența sectorului strugurilor de masă de factorul climateric și vom majora productivitatea plantațiilor viticole. Această intervenție va aduce locuri noi de muncă, posibilitatea majorării salariilor angajaților noștri și o competitivitate sporită a produsului nostru pe piața internațională”, a declarat Piotr Mihov, citat de PNUD într-un comunicat de presă.

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni, care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, este de aproximativ 1,7 mln euro, iar sectorul asociativ va beneficia de suport financiar și tehnic în valoare de aproximativ 90 de mii de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.